Sinds '82

Een blog, een nieuwsbrief, een Oompa Loompa.

Elk ontwerpproces begint met schetsen

Bij het ontwerpen van user interfaces zoals een website of bijvoorbeeld de interface van een pinapparaat is het vaak lastig om je ideeën direct om te zetten tot een ontwerp wat op je computerscherm staat. En als het wel lukt om iets in dat witte vlak in Photoshop te krijgen zie je vaak dat het idee helemaal niet werkt. Daarom hebben mensen duizenden jaren geleden de techniek “schetsen” uitgevonden.

Sketching door NathanaelB

Schetsen geeft je een totale vrijheid. Het is snel, het is vluchtig en het is tastbaar. Deze drie eigenschappen komen extreem goed van pas in het begin van een ontwerpproces. Je kunt het overal doen en het enige wat je nodig hebt is een stuk papier en een pen (het liefst geen potlood, bij het schetsen van interfaces gaat het om de grote lijnen, niet om de details).

In het begin van een ontwerpproces is het noodzakelijk om snel verschillende ideeën uit te proberen. Inspiratie wordt door ontwerpers vaak overschat, het begin van een ontwerpproces heeft veel meer aan kwantiteit. De ingenieuze ingeving komt misschien eens per maand, daar kun je als ontwerper niet elke keer op vertrouwen. Laat de ideeën maar komen, zet ze op papier en gooi ze desnoods snel weer in de prullenbak. Schets, schets, schets.

Door heel veel te schetsen begint er een patroon te ontstaan. Welke eigenschappen blijven keer op keer overeind? Welke onderdelen zijn elke iteratie moeilijk te visualiseren? en Welke schets bevatte de beste middelen om het doel van het eindproduct te bereiken?

Na het schetsen is het tijd om je ontwerp op de computer voort te zetten. Dat is uiteindelijk waar je interface gebruikt zal worden. De dingen die op je scherm komen zijn overigens ook niet af; hierin is altijd ruimte om te itereren. Maar als het goed is heeft het schetsen je al heel veel kennis opgeleverd en weet je in ieder geval welke richting je niet op moet gaan met je ontwerp.

Ik stuur wekelijks de 82% nieuwsbrief met opmerkelijk klikbare zaken.
Ook gratis ontvangen?

Abonneer je via 82procent.nl