Sinds '82

Een blog, een nieuwsbrief, een Oompa Loompa.

30 Productiviteitstips in 30 minuten

Update (2 april 2012): Nu ook een apart stukje over Moom geschreven.


Op 30 maart heb ik een presentatie op DevHaag gegeven met productiviteitstips die ik zelf dagelijks gebruik. De titel van de presentatie was “30 productiviteitstips in 30 minuten”.

Ik definieer productiviteit als de hoeveelheid werk die je in een bepaalde periode kunt doen. Verhoog je je productiviteit dan verhoog je de hoeveelheid werk per tijdseenheid. Hier kun je twee dingen mee doen:

  1. Je kunt meer doen op een dag
  2. Je kunt eerder andere dingen gaan doen

Andere dingen kan ook slaan op een kwaliteitscontrole op je eigen werk. Hierdoor kun je je verhoogde productiviteit inzetten om je werk kwalitatief een niveau op te krikken. Je kunt er ook voor kiezen om meer van je vrije tijd te genieten of in die extra tijd je kennis over bepaalde zaken op een hoger niveau te tillen. Hoe dan ook, extra tijd is altijd fijn.

Hoe bereik je een verhoogde productiviteit? Hier helpen twee zaken mij mee.

  1. Een verhoogde concentratie tijdens het werk
  2. De computer voor jou laten werken en niet andersom

De tips die ik in de presentatie heb gegeven zitten meer in de tweede categorie, maar de eerste is misschien nog wel belangrijker. Hier zijn apps en trucs echter niet genoeg, dus dat viel buiten de scope en de tijd van de presentatie.

Tijdens de presentatie heb ik zoveel mogelijk tips van m’n lijst laten zien maar er staan er nog een hoop op. Misschien voor een volgende keer of een volgende post!

De tips in vogelvlucht

Ik zal de komende tijd elke app nog even in een aparte post behandelen, abonneer je dus via RSS of Facebook (door te liken) op Sinds ’82 zodat je niks mist. Ik zal dan ook wat alternatieven geven voor de apps die misschien wat anders werken of wat goedkoper (of gratis) zijn.

Een greep uit de tips

✔ Tijdens het installeren van Mac OS X kun je het registratiescherm (waar je je NAW gegevens moet invullen) overslaan door op ⌘-Q te klikken.

✔ Klik met je muis op de titelbar van een Findervenster terwijl je CTRL ingedrukt houdt (werkt dus ook als je je rechtermuisknop hebt ingesteld). Zo zie je het pad tevoorschijn komen en kun je dus makkelijk een paar niveaus omhoog. Werkt ook in apps waarbij je met bestanden werkt zoals Textedit of Byword.

✔ Op diezelfde plek staat vaak een icon van het bestand dat je aan het bewerken bent of de directory die je aan het bekijken bent. Door hier met je muis op de klikken en vast te houden kun je het bestand of de directory verslepen.

✔ Vaak zitten er meer functies aan een menu-item in de Finder of in veel verschillende apps. Klik bovenaan je scherm eens een menu open en hou CTRL of ALT ingedrukt. Ook als je met CTRL op een icon in je dock klikt en je drukt op ALT dan zie je bijvoorbeeld dat je een app kunt ‘force quitten’ of alle andere apps kunt verbergen.

✔ Met de combinatie ⌘-` kun je door vensters heen lopen. Dit kan in de Finder en heel veel apps die met documenten werken. Handig om snel het juiste venster voor je neus te krijgen als je er veel hebt open staan binnen een app of de Finder.

✔ Wil je je helemaal concentreren op één app, klik dan met ⌘-ALT op het icon van die app in de dock. Alle andere apps zullen nu verborgen worden.

✔ Vanuit de finder kun je direct bestanden printen door het bestand te selecteren op op ⌘-P te drukken. Dit gebeurt direct en zonder tussenkomst van het printervenster.

Printen — In het pintervenster (als je bv. print vanuit Textedit) heb je linksonderin de knop ‘PDF’ zitten. Hier kun je niet alleen documenten omzetten in PDF maar je kunt het menu ook aanpassen en er een programma in plaatsen. Als je daar bv. Evernote in plaatst kun je alles wat je kunt printen in een paar klikken in Evernote krijgen.

Printen — In de Systeemvoorkeuren kun je onder ‘Toetsenbord -> Toetscombinaties’ sneltoetsen toevoegen aan apps en bv. het printmenu. Zo kun je de sneltoets ⌘-P voor het menu-item ‘Bewaar als pdf…’ (de drie puntjes krijg je door ALT-; te typen) toevoegen bij Programma’s en hoef je bij een bestand enkel nog maar twee keer op ⌘-P te klikken om te bewaren naar PDF. In het engels is het ‘Save as PDF…’, deze kun je er het beste ook aan toevoegen omdat sommige programma’s enkel Engels ondersteunen.

✔ Als je een screenshot aan het maken bent via ⌘-SHIFT–4 dan kun je de rechthoek die je aan het trekken bent in z’n geheel verplaatsen als je de spatiebalk ingedrukt houdt.

✔ Als je een venster aan het vergroten of verkleinen bent kun je dat vanuit het middelpunt van het venster doen door tijdens het slepen ALT ingedrukt te houden.

Preview — Je kunt verschillende bestanden in Preview bij elkaar brengen in één document door de verschillende bestanden te slepen naar het overzicht links van het document, of ze tegelijk te openen in Preview door ze te selecteren en op de Preview knop in je dock te slepen. Deze verzameling kun je printen naar PDF om zo een nieuw gecombineerd bestand te maken.

Dropbox — veilig bestanden delen: door een directory in je ‘public’ directory aan te maken met een moeilijk te gokken naam (bv. qicnreiwcrqiwrxqebfgcqvuinrwxfnie) kun je makkelijk op een redelijk veilige manier bestanden delen. De url van een bestand in zo’n directory krijg je door met CTRL-muisklik (of rechtermuisknop) het menu Dropbox -> Copy public link te selecteren. Dit werkt enkel in je Public directory van dropbox.

Dropbox — Via een script van Brett Terpstra kun je meerdere bestanden selecteren en het script via het Services menu laten draaien om een openbaar overzicht te maken van de bestanden zodat ze makkelijk door iemand gedownload kunnen worden. Meer hierover op: A service for sharing Dropbox link collections

✔ Bij het opslaan van een bestand kun je snel naar een map navigeren met je toetsenbord door in het bewaarvenster op ⌘-SHIFT-G te drukken.

✔ Als je de juiste directory al open hebt staan in de finder waarnaar je een bestand wil bewaren dan kun je die map naar het bewaarvenster slepen om daarheen te navigeren.

✔ Als je echter de directory die je nu open hebt in het bewaarvenster wilt openen in de Finder dan hoef je enkel in het bewaarvenster op ⌘-R te drukken.

Photoshop — Een goede tip voor het werken in Photoshop is de bestand op te delen in twee schermen. Helemaal ideaal als je ook twee fysieke schermen hebt. Dit kun je doen via het menu “Window > Arrange > New window for [bestandsnaam]”. Wat je nu kunt doen is een van de venster helemaal inzoomen op pixel niveau en het andere venster op 100% zoom laten staan. Zo zie je op detail niveau wat je aan het doen bent en je ziet in het 100% venster hoe het uitpakt in het uiteindelijke formaat.

Photoshop — Als je als ontwerper een pattern hebt gebruikt voor bv. een achtergrond in een website maar je weet niet welk formaat deze pattern heeft dan kun je deze tevoorschijn toveren door in het pattern window je muis op een patter stil te laten staan. Nu krijg je een tooltip te zien met de precieze maten erin.

Ik stuur wekelijks de 82% nieuwsbrief met opmerkelijk klikbare zaken.
Ook gratis ontvangen?

Abonneer je via 82procent.nl