Sinds '82

Een blog, een nieuwsbrief, een Oompa Loompa.

Ik stuur wekelijks een nieuwsbrief met opmerkelijk klikbare zaken. Ook gratis ontvangen?

Abonneer je via 82procent.nl

Extra aflevering Appels en Peren

Sinds enkele maanden ben ik met een “hobby” begonnen. Samen met Wietse Hage neem ik elke week ondertussen een podcast op. Ik had een tijdelijke naam verzonnen, maar volgens mij zijn we er nu wel aan gewend en blijven we voorlopig onder die naam opereren. De “show” heet Appels en Peren en gaat, zoals de naam al doet vermoeden, voornamelijk over Apple en aanverwante zaken.

Gisteravond hebben we een extra aflevering opgenomen, uiteraard naar aanleiding van het tragische nieuws over Steve Jobs. De beste man is overleden en dat heeft nogal wat (internet)stof op doen waaien. Wietse en ik praten over onze ervaring met Apple, wat Steve voor ons heeft betekend en hoe het allemaal verder gaat. Hieronder is aflevering 6 van Appels en Peren te beluisteren, of abonneer je op de Appels en Peren podcast via iTunes.

6. Special over Steve Jobs by Appels en Peren

I don’t get why you’re crying about Steve Jobs

But after a few hours of nonstop Steve Jobs hashtags, I started clicking links and reading.

Steve Jobs Changed

Now what are you going to change?

Universe Dented, Grass Underfoot

After the WWDC keynote four months ago, I saw Steve, up close.

Thank You Steve

This is my favorite photo of Steve Jobs. Leaning forward to connect with his wife after his keynote presentation at the 2011 WWDC. You can almost feel the relief and accomplishment radiating from him.

Steve Jobs, 1955 – 2011

Er wordt zoveel geschreven na over het overlijden van Steve Jobs dat ik bijna wel een persoonlijk verhaal móet vertellen. Ik heb veel aan Steve te danken, zonder hem ooit gekend te hebben. En dat is best gek.

Mijn geschiedenis met Apple begon toen mijn vader een Macintosh Performa 5200 kocht. Ik mocht ermee spelen en ineens werd me duidelijk hoe computers zouden moeten werken. In die tijd bestond Windows ’95 net, maar thuis hadden we voordat die Mac in huis kwam alleen maar een DOS computer. Op de Mac voelde ik me gelijk thuis. Zo moest je “praten” met technologie, dit was de manier waarop je een computer liet doen wat je wilde.

Dat moet de vonk zijn geweest waarop mijn verdere leven zich heeft opgebouwd. Fast-forward naar 2011; ik ben een interactie-ontwerper geworden. Ik ontwerp de (meestal) visuele taal waarmee men communiceert met technologie. We noemen het websites, interfaces of apps, maar het komt allemaal op hetzelfde neer: een manier om technologie te laten doen wat jij wilt. Apple heeft daar de laatste 25 jaar een enorme rol in gespeeld.

Apple heeft de bruikbare manier om met technologie te praten aan de massa weten te verkopen. Eerst met de Mac, toen de iMac, de iPod, de iPhone en vervolgens de iPad. Allemaal apparaten waar niet persé de nieuwste technologie in zit, maar wel voor het eerst op grote schaal bruikbaar. Precies wat Edison deed met elektriciteit, bestaande componenten omtoveren tot magie.

Steve Jobs is vannacht(?) overleden, maar zijn nalatenschap zullen we nog een hele tijd voelen. En mijn leven is gelopen zoals het is gelopen dankzij Steve. Bedankt.

Steve Jobs' 2005 Stanford Commencement Address

Op een dag als vandaag moet je Steve een keer zien spreken. Dat was namelijk echt zijn ding.

Steve Jobs: a personal remembrance

Mooi persoonlijk verhaal van John Siracusa over Steve Jobs. Must-read.

Steve Jobs is nog niet dood, geen paniek


Update 6 okt 2011: Inmiddels is Steve Jobs helaas wel overleden. Over Steve Job’s zijn invloed op mijn leven heb ik hier geschreven.


Het nieuws dat Steve Jobs zijn functie als CEO van Apple neerlegt wordt door iedereen anders beleefd. Sommige zien hun werk in vlammen op gaan en andere geven ‘m nog even een ongefundeerde trap na. Maar dit nieuws komt natuurlijk niet plotsklaps uit de lucht vallen. Het was zélfs Apple wel bekend dat Steve niet meer even gezond was als tien jaar geleden. Er is de afgelopen drie jaar een hoop gebeurt achter de schermen.

Het meest zinnige commentaar op het nieuws wat ik tot nu toe heb gelezen komt van Ben Brooks.

The unfortunate truth of the situation is that Jobs has had a very diminished role in Apple for the past several years while he battled various health issues. Cook has been Jobs’ go to guy doing this entire period — Cook has been running Apple a lot lately. That’s what you need to know. — Mr. Chairman

En naast een goede vervanging voor Steve is de beste man zelf natuurlijk nog niet dood. Sterker, hij gaat aan de slag als hoofd van de board of directors van Apple. Genoeg invloed dus nog om het bedrijf te (be)sturen.