Sinds '82

Een blog, een nieuwsbrief, een Oompa Loompa.

Steve Jobs, 1955 – 2011

Er wordt zoveel geschreven na over het overlijden van Steve Jobs dat ik bijna wel een persoonlijk verhaal móet vertellen. Ik heb veel aan Steve te danken, zonder hem ooit gekend te hebben. En dat is best gek.

Mijn geschiedenis met Apple begon toen mijn vader een Macintosh Performa 5200 kocht. Ik mocht ermee spelen en ineens werd me duidelijk hoe computers zouden moeten werken. In die tijd bestond Windows ’95 net, maar thuis hadden we voordat die Mac in huis kwam alleen maar een DOS computer. Op de Mac voelde ik me gelijk thuis. Zo moest je “praten” met technologie, dit was de manier waarop je een computer liet doen wat je wilde.

Dat moet de vonk zijn geweest waarop mijn verdere leven zich heeft opgebouwd. Fast-forward naar 2011; ik ben een interactie-ontwerper geworden. Ik ontwerp de (meestal) visuele taal waarmee men communiceert met technologie. We noemen het websites, interfaces of apps, maar het komt allemaal op hetzelfde neer: een manier om technologie te laten doen wat jij wilt. Apple heeft daar de laatste 25 jaar een enorme rol in gespeeld.

Apple heeft de bruikbare manier om met technologie te praten aan de massa weten te verkopen. Eerst met de Mac, toen de iMac, de iPod, de iPhone en vervolgens de iPad. Allemaal apparaten waar niet persé de nieuwste technologie in zit, maar wel voor het eerst op grote schaal bruikbaar. Precies wat Edison deed met elektriciteit, bestaande componenten omtoveren tot magie.

Steve Jobs is vannacht(?) overleden, maar zijn nalatenschap zullen we nog een hele tijd voelen. En mijn leven is gelopen zoals het is gelopen dankzij Steve. Bedankt.

Ik stuur wekelijks de 82% nieuwsbrief met opmerkelijk klikbare zaken.
Ook gratis ontvangen?

Abonneer je via 82procent.nl