Sinds '82

Een blog, een nieuwsbrief, een Oompa Loompa.

82% Kleine kans pareltjes depletion

Eerst maar het slechte nieuws: de 82%-zomerstop komt eraan. Dat betekent dat er in mei geen nieuwsbrieven zullen verschijnen. Daarna wel weer gewoon, geen paniek, de zomerstop duurt niet de hele zomer. Het goede nieuws is dan wel dat deze editie tjokkievol zit! En misschien gooi ik in mei nog wel een een blogpost online op sinds82.nl als ik er kans voor zie.

Wil je na het lezen over Neuralink van alles over de hersenen leren? Dan kun je je lol op bij de Khan Academy waar je bijvoorbeeld uitgebreid over synapsen kunt lezen. En wil je alles weten over de geschiedenis van het wereldrecord ‘Super Mario World uitspelen’? Klik die link, got you covered.

Dat er veel in scène wordt gezet bij natuurdocumentaires wist ik wel maar ik had er nooit bij stilgestaan dat het geluid wat je hoort (natuurlijk) ook niet van die beesten zelf komt. Dat kun je onmogelijk tegelijk met het beeld goed opnemen. Waar ze wel met harde feiten aan de slag willen is bij WikiTribune, een nieuw ad-free nieuwsplatform die zich met crowdfunding wil laten kickstarten. Vol met bullshit zit dan weer de dienst Unroll.me die al je emails doorverkoopt aan de hoogste bieder. En binnenkort kun je je buurman ook allemaal bullshit laten vertellen door zijn stem te gebruiken voor een zelf bepaalde tekst. Niks is meer te vertrouwen in de toekomst.

Aflevering 100 van de You Are Not So Smart podcast gaat (heel toepasselijk) over de grootste tekortkoming van de wetenschap: het reproduceren van onderzoek is niet zo waardevol voor wetenschappers terwijl het des te waardevoller is voor de wetenschap zelf. Zo hebben we er jaren over gedaan om tot de ontdekking te komen dat ego depletion helemaal niet waar is en blijven we een enorm snelle halveringstijd van feiten houden (daar ging aflevering 99 overigens over). Zelf heb ik ook weer een Appels en Peren Show opgenomen waarin we eventjes stil stonden bij het heengaan van Chriet, de opkomst van kluizenaars in Japan en de nieuwste ontwikkelingen binnen VR.

Deze week verbaasde ik me over de Nespressocupjes die Starbucks nu verkoopt en nog wel voor een stuk meer per cupje dan die van Nespresso zelf. Dan moeten ze wel heel goed zijn, dacht ik. Ik heb mijn ontdekking in de vorm van een Starbuckcupjesuitpakparty vastgelegd en waarschijnlijk kun je dat wel waarderen. Wil je overigens weten wat mensen eigenlijk bedoelen met ‘waarschijnlijk’, ‘kleine kans’ of ‘meer dan gemiddeld’? Check dan eens de resultaten van een onderzoek dat hiernaar is gedaan.

Waar is de droom gebleven dat het internet de ‘middle man’ tussen ons en een derde partij zou knippen? We zitten nu met enorme middle mans tussen ons en de rest van de wereld. Google, Amazon en Facebook zijn cruciaal geworden in hun type dienstverlening. Misschien wordt het wel tijd om Google op te knippen. Er hoeven maar een paar dingen fout te gaan bij zo’n monopolist en we zitten met de hele maatschappij in een incident pit. Brrrr. Om pareltjes van het internet te vinden hoef je gelukkig niet altijd bij Google te zijn. Kottke heeft bijvoorbeeld een mooie lijst met verborgen pareltjes verzameld.

Summer is coming!
Summer is coming!

Nog wat dingen om te klikken

Ik stuur wekelijks de 82% nieuwsbrief met opmerkelijk klikbare zaken.
Ook gratis ontvangen?

Abonneer je via 82procent.nl