Sinds '82

Een blog, een nieuwsbrief, een Oompa Loompa.

Ik stuur wekelijks de 82% nieuwsbrief met opmerkelijk klikbare zaken.
Ook gratis ontvangen?

Abonneer je via 82procent.nl

82% Integriteit Mysterious Karamelklontje

Het is weer tijd voor een korte break. Ergens in september ben ik weer helemaal terug. Hier wat losse flodders die nog op mijn backlog stonden zodat er met een schone lei begonnen kan worden als de hittegolven definitief voorbij zijn.

Ik heb 20 minuten naar een interview met een lantaarnpaal geluisterd en het was naar omstandigheden een heel leuk interview. Er is ook nog een interview met een colablikje gedaan. Meer afleveringen heeft de Everything Is Alive podcast nog niet maar elke twee weken kun je er een verwachten.

Hoe run je je business zoals Blendle?

Bizar verhaal over hoe er jarenlang werd gefraudeerd met een loterij van McDonalds door de persoon die juist de integriteit van de loterij moest bewaken. Lees het hier: How an Ex-Cop Rigged McDonald’s Monopoly Game and Stole Millions

Het smelten van suiker is wetenschappelijk nog niet goed onderzocht. Dat leerde ik toen ik keek hoe je van een suikerklontje een karamelklontje kan maken. Leer het ook: The Physics of Caramel: How To Make a Caramelized Sugar Cube

Wat een fantastische manier om klassieke muziek tot leven te brengen met wat lijntjes en sleetjes.

Als je je lekker wilt concentreren dan helpt het vaak om geluid i.p.v. muziek op te zetten. Spotify staat vol met soundscapes om je helemaal af te sluiten van de buitenwereld. Zoek eens op ‘relax sounds’ en je vind bijvoorbeeld Relaxing Nature Sounds. De playlists Deep Focus en Study Music zijn dan weer een soort tussenvariant van muziek en geluid. Ik ga daar echt lekker op.

Ik vind iets dat in eerste instantie mysterieus is maar uiteindelijk een hele simpele verklaring blijkt te hebben altijd heel erg mooi, zoals dit verhaaltje over waarom er geen mensen staan op deze 150-jaar oude foto’s van Parijs.

Op Youtube staat een erg interessante serie van Vox over grenzen. Deze aflevering gaat over de grens tussen China en China en wat er langzaam aan gebeurt met de invloed van China op Hong Kong.

Ik schreef al eerder over Simon Stålenhag en zijn extreem mooie dystopische afbeeldingen. De schrijver van de tv-serie Legion gaat op basis van het werk van Stalenhag een tv-serie maken. Zo vet.

Het maken van een trailer voor een film is een business op zich geworden en het heeft weinig meer van doen met de film waarover de trailer gaat. How Movie Trailers Manipulate You.

WVTTK

82% Fly Tribalism Inspiratie

FlyJeff Goldblum weet álles awkward te maken maar niet op een nare manier. Nét er tegenaan, dat wel. Wat een vreemde, unieke en fijne vent is het ook, zeker als hij gaat koken met een speciale gast. En na het zien van het verloop van de carrière van Goldblum ben ik erachter dat ik nog wat films moet gaan (her)kijken. En als je in Londen bent, ga dan eens naar dit enorme beeld van hem in zijn rol als Dr. Ian Malcolm. Net zo awkward als hijzelf.

Tribalism — Over Londen gesproken… In de BBC Radio serie ‘How to Invent a Country’ komt Nederland voorbij. In deze drie afleveringen hoor je hoe Nederland is ontstaan.

InspiratieGood Monday! is een nieuwsbrief om je maandag goed mee te beginnen. Patrick Loonstra stuurt je een fijn lijstje met links waar je wat aan hebt. Ik vind het altijd erg fijn om ‘m even door te nemen en er zelfs inspiratie voor 82% op te doen. Nog zo’n fijne nieuwsbrief is Werk Slim van Rick Pastoor over het uiterste halen uit de professionele kant van je leven.

En verder…

82% Dinosaurus Samurai Prioriteit

Deze week namen Wietse en ik voorlopig de laatste aflevering van de Appels en Peren Show van de zomer op. Het werd een gezellige melige zomeraflevering met een diversiteit aan onderwerpen. Luister hem hier ‘Dinosaurus Henk op de maan brute forcen’ of gewoon in je podcast app. We zijn ook nog eens genomineerd voor een Dutch Podcast Award waar je nu op kunt stemmen. We zijn genomineerd als podcast én als ‘beste host’, hartstikke leuk natuurlijk!

Aan het eind van Appels en Peren Show tip ik de Hardcore History podcast om de zomer mee door te komen. De podcast is recent een gloednieuwe serie begonnen over het aandeel van Japan in de Tweede Wereldoorlog en Dan Carlin (de host van de podcast) begint dan niet in 1937 of zo maar gewoon bij het ontstaan van de Samurai. Als Dan Carlin op de middelbare school mijn geschiedenisleraar was geweest dan was ik geschiedenis gaan studeren.

We hebben het in de Appels en Peren Show ook kort over deze video die Peter Jackson over de Eerste Wereldoorlog aan het maken is. Het doel van zijn project is om een stuk menselijker naar de Eerste Wereldoorlog te kijken door de beelden die er van zijn te moderniseren. Ik ben heel benieuwd hoe dit gaat uitpakken. Via de Hardcore History podcast kun je een snelcursus Eerste Wereldoorlog volgen door de 6-delige serie ‘Blueprint for Armageddon’ te luisteren.

Ik ben erg goed in het uitstellen van dingen. Maar ik sta toch, net als de auteur (John Perry) van het artikel Structured Procrastination, bekend als iemand die veel gedaan krijgt. En eerlijk is eerlijk: ik krijg ook best veel gedaan. Het blijkt dat ik een natuurlijk talent heb voor ‘structured procrastination’ waarover het artikel gaat. Hier komt het in het kort op neer: “However, the procrastinator can be motivated to do difficult, timely and important tasks, as long as these tasks are a way of not doing something more important”. Dit is denk ik ook het principe wat er voor zorgt dat bij de loodgieter zelf de kraan altijd lekt. Ik zou hier wel een boek over kunnen schrijven en bij deze staat dat nu bovenaan mijn todolijst als belangrijkste item…

Speel dit weekend eens een potje Elon Musk’s iPod Submarine en heb lol om wereldproblemen en om de shit die Twitter over Musk heeft uitgestort de afgelopen weken. En dat was niet helemaal eerlijk zoals deze uiteenzetting van de feiten laat zien.

Meer om te tappen

82% Jurassic Kernbommen Funda

Interessante observatie over deze pixel-animatie van “This is America” die met software uit 1989 is gemaakt: “Why the hell did computer graphics in 1989 not look as good as this”. Het antwoord heeft volgens mij wel een kern van waarheid: “I think because back then, people with computer had different approach & mindset, struggled with its limitation.”.

Toch werd maar 4 jaar later Jurassic Park gemaakt. Misschien zegt de vraag ook wel iets over ons collectieve geheugen. En om niet te vergeten hoe vooruitstrevend de animatie van Jurassic Park is kun je ‘Viewpaint: ILM’s secret weapon on Jurassic Park’ van Ian Failes lezen. Er altijd meer uit de huidige technologie te halen dan we nu doorhebben, maar daar hebben we het over dertig jaar wel over.

Waar geen animatie aan te pas is gekomen zijn deze video’s van kernbomproeven. Het zijn nieuwe video’s die nog maar eens aangeven wat een schade zo’n bommetje kan aanrichten. En iemand die zo’n knop kan indrukken zit in de meest angstaanjagende video die ik deze week heb gezien. De kernbommen werden overigens ook getest om in rap tempo een alternatief Panamakanaal te ‘bouwen’.

Iets waar je wat van kunt opsteken is het artikel Stop met geld weggooien: internetmakelaars zijn goedkoper, sneller én beter. De data spreekt voor zich, je kunt veel geld besparen door zelf de bezichtig te doen en de foto’s van je huis te (laten) maken. Het állerbelangrijkste is gewoon dat je huis op Funda te vinden is en dat doet zo’n internetmakelaar uitstekend voor je. Vervolgens brengt je huis nog meer op ook. No-brainer.

Affinity Designer Debuts on iPad as a Full-Featured Graphic Design Tool. Het is geen app welke ik zal gebruiken maar ik vind de trend van apps die op iOS (bijna) net zoveel kunnen als op de Mac echt geweldig.

Dingen om te kijken

🏠 Helemaal verliefd op dit tiny house geworden

🌍 What if Everyone Lived in Just One City?

🚀 Watch what happens when a rocket goes supersonic while passing thru ice crystals in a cirrus cloud

🏂 A GoPro Adventure in Les 3 Vallees

🗑 Plastic Pollution: How Humans are Turning the World into Plastic

Dingen om te lezen

🤷‍♂️ HBO’s next year will be ‘like childbirth,’ AT&T media CEO tells employees

📺 Trump’s unprecedented relationship with Fox News

💉 Ik was zo’n hoogopgeleide ouder die haar kind niet wilde vaccineren

📈 The Design of Statistical Graphics

🐛 Bugs Are Coming Soon to Your Dinner Table

👂 Apple’s AirPods and Live Listen are a revolution for the hearing impaired

👨‍💻 Version Control Before Git with CVS

82% Ideeën Perfect Alien

82% verschijnt een klein maandje even niet maar na die tijd is de 82% weer voor 100% aanwezig. En voordat je je gaat vervelen heb ik een dubbeldikke zomereditie samengesteld.

Ideeën — Mis je Stephen Hawking al? Maak een Lego Stephen Hawking en heb ‘m altijd bij je (of bookmark deze draad van een AMA met Hawking op Reddit). En zo zijn er wel meer MOC’s te vinden op internet, er gaat een wereld voor je open als je daarin duikt. Lego weet dat ook en heeft er zelfs een ideeënbus voor in het leven geroepen en de ideeën met de meeste stemmen maken kans om ook daadwerkelijk geproduceerd te worden. Zoals bijvoorbeeld dit schip in een fles en de Women of NASA.

Perfect — Ik bakte afgelopen weekend The Perfectly Fried Egg en het werkte! Echt een fijne manier om een eitje te bakken en ook vrij gemakkelijk om iets chefwaardigs op tafel te krijgen. Smaakt ook nog eens super. In dezelfde trant: How to make grilled cheese.

Mijn absoluut favorietste keukenhack die ik nog steeds gebruik is het koken van pasta zonder het vuur aan te laten. Het blijkt dus dat pasta niet perse 100 graden nodig heeft om gaar te worden. Zo’n 80 a 90 graden is meer dan voldoende. Gooi de pasta dus in het kokende water en zet daarna je gas uit. Nog even roeren, deksel op de pan en wachten maar (hou gewoon de kooktijd van de verpakking aan). Nu kun je prima de keuken uit zonder je druk te maken over het brandende vuur.

Een andere lifehack die mijn leven heeft veranderd is het gebruiken van een sleutel als je geen muntje hebt voor een supermarktwagentje. Moet je wel zo’n sleutel hebben met een ronde achterkant maar het werkt dan geweldig. Doe er je voordeel mee.

Alien – Het leek zulk mooi nieuws: de octopus heeft geen aardse oorsprong, zeggen wetenschappers. Maar zoals wel vaker met dit soort berichten klopt er geen hout van en ligt de waarheid net even wat anders. Wat ook anders blijkt te zijn dan ik hoopte: de makkelijke patronen in two-factor authentication codes. Die zijn er dus niet. En om nog even terug te komen op de octopus: de octo-moeders leggen maar 1 keer eitjes en sterven daarna om zo goed mogelijk voor de kleintjes te zorgen. Tragisch.

Nog zo’n onderzoek waar toch geen hout van blijkt te kloppen: De Marshmallow Test waaruit zou blijken dat kinderen die een marshmallow kunnen weerstaan voor 15 minuten later betere kansen in de samenleving hebben. En 3 Reasons Why Marijuana Should Stay Illegal Reviewed gaat in op argumenten tegen het legaliseren van marijuana onderbouwt met wetenschappelijk onderzoek.

Lekker om de komende weken op te tappen

82% WWDC Bruggen Tweet

WWDC — Het was weer tijd voor de WWDC (Apple’s developers conference) deze week. Ik mocht aanschuiven bij een live sessie van Fast Moving Targets in Tuschinski en het was wat mij betreft een geslaagde avond. De WWDC zelf was wat opgeblazen voor mijn gevoel. Er zijn een hoop mooie nieuwe dingen gepresenteerd en vooral het feit dat ze oudere telefoons sneller gaan maken met iOS 12 waardeer ik erg. Toch bleven de grote stappen (zoals ze die bijvoorbeeld vorig jaar voor de iPad maakte) uit. Mijn hoop is nu gevestigd op de kwaliteit van iOS 12 want met iOS 11 ging het echt niet altijd lekker het eerste half jaar. In de nieuwste aflevering van de Appels en Peren Show hebben we het hier ook over. We hadden het ook over een Raspberry Pi in een NES cartridge stoppen en brutalist (web)design.

Voor als je echt even de WWDC in wil duiken:

BruggenDeze trailer voor een nieuwe animatie film over Spider-man ziet er echt geweldig uit. Deze zet ik zeker op m’n lijstje om te gaan kijken. En nog een trailer die me opviel deze week was Bad Times at the El Royale. Een (op het eerste gezicht) thriller in een bijzonder hotel met een sterrencasts van Jeff Bridges, Chris Hemsworth en Jon Hamm. Lekker creepy en dynamisch sfeertje wordt er gepresenteerd in de trailer. Jeff Bridges is dan gelijk het bruggetje naar de prequel van Star Wars: The Force Awakens, want misschien wist je net als ik niet eens dat die bestond. Gemaakt door Lego maar dat is gezien de inhoud maar goed ook.

Tweet — Raketten die de lucht in gaan moeten ook weer ergens neerstorten op aarde (Space X is de eerste stappen aan het zetten om dat te voorkomen maar zover is nog niet iedereen). Paul Cooper tweet over de regio waar Russische raketten, die vanaf de basis Baikonur worden gelanceerd, weer neerkomen. Een gebied tussen Siberië, de steppen van Kazachstan en de woestijn van Mongolië waar mensen zich naar de neergestorte raketten toesnellen om ze af te breken en de onderdelen te verkopen of te gebruiken. Fascinerend fenomeen, bijna dystopisch. Fantastische foto’s van Jonas Bendiksen ook bij de twitterdraad.

Verder tappen

82% Schermen Kennis Snelweg

Ik zou het erg op prijs stellen als je deze vraag over de 82% nieuwsbrief op twitter wil beantwoorden. Dit helpt me deze nieuwsbrief nog beter te maken. Alvast bedankt! 📬 Vraag aan lezers van mijn 82% nieuwsbrief. Wanneer ontvang je hem het liefst?

Tweetje v/d week: “AMÉLIE: Hoe zijn we eigenlijk aan onze namen gekomen, papa?”

Schermen — Ik ben een sucker voor ‘achter de schermen’ verhalen. De laatste aflevering van de Launch podcast ging over het maken van de Launch podcast. En de Launch podcast ging al over het maken van een boek. Achter de schermen all the way down. En over podcasts van John August gesproken: hier interviewt hij de makers van Westworld (Lisa Joy & Jonah Nolan) en de makers van Avengers: Infinity War (Stephen McFeely & Christopher Markus). Heel erg interessant om naar te luisteren. Zorg wel dat je een beetje bij bent met Westworld en Infinity War al hebt gezien.

Kennis — Ik ben een extreme power user van OmniFocus 3 en ik ben erg in m’n nopjes met versie 3 van dit prachtige stukje software. Ze zijn er een beetje laat mee maar je kunt nu eindelijk todo’s meerdere tags geven en daar slimme overzichten op baseren. Ook ben ik sinds een tijdje diep in Bear gedoken en dat is nu mijn default app voor het opslaan van ‘kennis’. Dit gaat van notulen van een meeting tot planningen van projecten. Eerder gebruikte ik daar Notes voor maar tags werken uiteindelijk beter voor me dan directories. Relevant (én compleet nerdy) in deze context: Ask HN: How do you keep track of your notes at work?

Snelweg — Iemand heeft zitten spelen met een open bron van snelheidsmetingen en daar is ’Best wel snel!’ het resultaat van. Een kaart met de topsnelheden op de Nederlandse snelweg… Met je rolstoel kom je niet zo ver op de snelweg maar wel op deze superhandige roltrap geschikt voor rolstoelen. Sowieso denken ze in Japan heel erg goed na over toegankelijkheid in de openbare ruimte.

Nog even door…

82% Ongemakkelijk Vulkaan Reading

Als geestelijk vader kan deze #nospon plug niet achterblijven: Joost Schellevis start samen met Xander Bouwman vanaf vandaag de nieuwsbrief Cybernieuwtjes. Uitermate relevant op GDPR apocalypse day. Schrijf je in zou ik zeggen.

Ongemakkelijk — Vorige week had ik het al over Hello Internet en de eerste drie minuten van de nieuwste episode #102: Secret Cinema gaat over een awkward high five en is echt hilarisch want je voelt de ongemakkelijkheid. Ook enorm om te lachen is de video “VVD TV” van klikbeet omdat het ongemakkelijk dicht bij de waarheid komt. Wat dan weer het tegenovergestelde van ongemakkelijkheid is is deze fietsband die je niet hoeft op te pompen.

Vulkaan — Als je altijd hebt willen weten hoe zo’n idiote speedrun nou werkt in Super Mario Bros. dan wordt dat hier haarfijn uitgelegd. En pas geleden leerde ik ook dat er vrij recent nog actieve vulkanen in Frankrijk bestonden. Niet echt iets om depressief van te worden. Wil Wheaton (acteur) verteld hier van alles over zijn chronische depressie en dat raakte me.

Reading — Ik ben waarschijnlijk een enorme spuit 11 maar ik heb recent Bad Lip Reading ontdekt. Hier moest ik echt om gieren:

Handjevol tapbaar spul

82% Misselijk Hebzucht Complotmalloot

“… we live in a society where capitalism is king and making money is, too many times, the only goal.”
Truly not doing evil

MisselijkVorig jaar speelde ik dit VR spel en realiseerde ik me dat ik uren zou kunnen doorbrengen in Virtual Reality. Sinds eind vorige week heb ik een Oculus Go VR headset. Relatief gezien een erg goedkoop apparaat (€219,-) waarmee je zonder computer direct in een VR wereld zit. Maar nou heb ik helaas de eigenschap dat ik van diverse VR ervaringen misselijk wordt, vooral als de bewegingen uit de echte wereld niet 100% overeenkomen met de bewegingen in de virtuele wereld. Dit is echter op te lossen door betere technologie. Hierover en meer hebben we het in aflevering 155 van de Appels en Peren Show.

Hebzucht — Het is echt te idioot voor woorden dat een gekte als Bitcoin zoveel energie vreet en enkel en alleen vanwege hebzucht (ik heb nog steeds geen nuttige toepassingen gezien terwijl ik het al 7 jaar op de voet volg). Met de huidige trend gebruikt het hele netwerk eind 2018 dezelfde hoeveelheid energie als heel Nederland. Andere crypto’s zijn ook grotendeels vrij nutteloos en schadelijk. Tijd om het los te laten voordat we de weg van de dino’s gaan. Supervette schilderijen van dinosaurussen vind je overigens in Simon Stålenhag’s Art Gallery. En vergeet Laurel of Yanny, jij bent een brainstorm én een green needle persoon.

Complotmalloot — Na ongeveer 1 uur in deze aflevering van Hello Internet hoor je waarom je eigenlijk een expert niet tegenover een complotmalloot moet zetten in een publiek debat zoals op tv of een podium. Ik link naar minuut 58 omdat het stukje ervoor fijne context geeft. Sowieso een fijne podcast dat Hello Internet maar volgens mij had ik dat al een keer gezegd. CGP Grey (co-host van Hello Internet) heeft laatst deze video met een pleidooi voor het zoeken naar een oplossing tegen (het sterven aan) ouderdom gemaakt. Er zit een draak in.

Ook fijne links

82% Denkfouten Referenties Leven

Denkfouten Hier vind je antwoord op bijna al je voedingsvragen, van ‘moet ik wel melk drinken?’ tot ‘hoe ontgift ik mijn lichaam?’. Het is lekker down to earth dus verwacht geen echt antwoord op die laatste vraag. En deze plaat met denkfouten zou ik graag zo groot als de muur in mijn kantoor willen ophangen. Hier kun je nog wat dieper op veel gemaakte denkfouten ingaan zodat ze eindelijk eens de wereld uit geholpen worden. En dit is het hart van een walvis.

Referenties — De videoclip This is America van Childish Gambino (pas op, expliciete beelden) heeft een flinke indruk op me achtergelaten en gaat snel het internet over. Als je, net als ik, niet alle referenties hebt opgepikt is er deze Buzzfeed post over de clip (en er zijn er waarschijnlijk nog meer). De echte naam van Childish Gambino is Donald Glover (geen familie van Danny Glover, die is te oud voor die shit) en je ziet hem binnenkort als de jonge Lando Calrissian in Solo: A Star Wars Story. Van alle markten thuis die Glover.

LevenTim Urban (niet te verwarren met Tim Burton) schrijft echt hele diepgravende artikelen op Wait But Why maar hij is ook erg goed in het maken van grappige cartoons over zijn eigen leven. En vlak voor de korte lentestop nam ik met Wietse aflevering 154 “Airgap MRI loaded term saldi gekoekt” van de Appels en Peren Show op.

Voor als je Avengers: Infinity War al hebt gezien (wat je echt prima kan doen als je zo’n 82% van al die andere Marvel films ook al hebt gezien):

En een tl;dr over mijn experiment met de Blendleknop voor donaties: in één kwartaal net geen 4 euro verdient… komt vooral omdat ik niks krijg als het geld is weggegeven door Blendle bij een inschrijving bijvoorbeeld. Anders had het zeker enkele tientjes geweest. Experiment dus voorlopig stopgezet.

Ook nog goed om op te tappen