Sinds '82

Een blog, een nieuwsbrief, een Oompa Loompa.

Infographics en hoe het woord kapot is gemaakt door plaatjesmakers

Het woord infographic wordt kapotgemaakt door dit soort onzin

De infographic over wat er allemaal wel niet in 60 seconde op internet gebeurt wordt al een aantal dagen op twitter gedeeld. Serieuze media zoals de NRC “schrijven” er zelfs een blogpost over: nrc.next: Wat gebeurt er in een minuut op internet?.

Maar een klein beetje duiding — zoals je onder andere van de NRC mag verwachten — komt er niet. Is het veel? Weinig? Wat is de trend? Wat gebeurt er in 60 seconde in de telecommunicatie? In Amsterdam? Wat betekend het voor de maatschappij of de digital natives? Waarom moet ik dit lezen?

Het is een voorbeeld van de totale inflatie van het woord “infographic”. Gooi er wat icoontjes tegenaan, vul het zooitje met een mooie gradiënt en de journalist is klaar (om het te stelen). Infographic, dus cool! Geen duiding nodig, geen verhaal, het plaatje vult het gaatje. Maar zo makkelijk gaat dat niet.

De inhoud wordt in het voorgaande voorbeeld juist moeilijker opgenomen door de lezer. De tekst staat in een cirkel, er worden verschillende fontgroottes gebruikt en de tekst verspringt nogal eens van plaats. En dat enkel om het geheel “interessanter” te maken. Een complete afgang voor het ontwerpvak is het. Broddelwerk. Zolderkamerartiesterie. Maar omdat het kleurrijk is en het er interessant uitziet delen mensen het maar al te graag. Marketing op z’n best. Maar hoeveel van de lezer neemt de data echt tot zich en doet er inhoudelijk iets mee?

Een goede infographic doet iets met de getoonde data. Het zet bijvoorbeeld dingen in perspectief van elkaar, of het maakt het voor de lezer makkelijk verschillende getallen te vergelijken. Het vertelt een verhaal of het laat de lezer een verhaal ontdekken.

Een paar voorbeelden:

Dus ben je ontwerper en moet je een infographic van iets maken, bedenk dan: Hoe kan ik het verhaal van de data vertellen als designer en er écht waarde aan toevoegen. Data uitpoepen en inkleuren kan iedereen, het gaat om de (visuele) duiding.

Ik stuur wekelijks de 82% nieuwsbrief met opmerkelijk klikbare zaken.
Ook gratis ontvangen?

Abonneer je via 82procent.nl