Sinds '82

Een blog, een nieuwsbrief, een Oompa Loompa.

Ik stuur wekelijks de 82% nieuwsbrief met opmerkelijk klikbare zaken.
Ook gratis ontvangen?

Abonneer je via 82procent.nl

82% Misselijk Hebzucht Complotmalloot

“… we live in a society where capitalism is king and making money is, too many times, the only goal.”
Truly not doing evil

MisselijkVorig jaar speelde ik dit VR spel en realiseerde ik me dat ik uren zou kunnen doorbrengen in Virtual Reality. Sinds eind vorige week heb ik een Oculus Go VR headset. Relatief gezien een erg goedkoop apparaat (€219,-) waarmee je zonder computer direct in een VR wereld zit. Maar nou heb ik helaas de eigenschap dat ik van diverse VR ervaringen misselijk wordt, vooral als de bewegingen uit de echte wereld niet 100% overeenkomen met de bewegingen in de virtuele wereld. Dit is echter op te lossen door betere technologie. Hierover en meer hebben we het in aflevering 155 van de Appels en Peren Show.

Hebzucht — Het is echt te idioot voor woorden dat een gekte als Bitcoin zoveel energie vreet en enkel en alleen vanwege hebzucht (ik heb nog steeds geen nuttige toepassingen gezien terwijl ik het al 7 jaar op de voet volg). Met de huidige trend gebruikt het hele netwerk eind 2018 dezelfde hoeveelheid energie als heel Nederland. Andere crypto’s zijn ook grotendeels vrij nutteloos en schadelijk. Tijd om het los te laten voordat we de weg van de dino’s gaan. Supervette schilderijen van dinosaurussen vind je overigens in Simon Stålenhag’s Art Gallery. En vergeet Laurel of Yanny, jij bent een brainstorm én een green needle persoon.

Complotmalloot — Na ongeveer 1 uur in deze aflevering van Hello Internet hoor je waarom je eigenlijk een expert niet tegenover een complotmalloot moet zetten in een publiek debat zoals op tv of een podium. Ik link naar minuut 58 omdat het stukje ervoor fijne context geeft. Sowieso een fijne podcast dat Hello Internet maar volgens mij had ik dat al een keer gezegd. CGP Grey (co-host van Hello Internet) heeft laatst deze video met een pleidooi voor het zoeken naar een oplossing tegen (het sterven aan) ouderdom gemaakt. Er zit een draak in.

Ook fijne links

82% Denkfouten Referenties Leven

Denkfouten Hier vind je antwoord op bijna al je voedingsvragen, van ‘moet ik wel melk drinken?’ tot ‘hoe ontgift ik mijn lichaam?’. Het is lekker down to earth dus verwacht geen echt antwoord op die laatste vraag. En deze plaat met denkfouten zou ik graag zo groot als de muur in mijn kantoor willen ophangen. Hier kun je nog wat dieper op veel gemaakte denkfouten ingaan zodat ze eindelijk eens de wereld uit geholpen worden. En dit is het hart van een walvis.

Referenties — De videoclip This is America van Childish Gambino (pas op, expliciete beelden) heeft een flinke indruk op me achtergelaten en gaat snel het internet over. Als je, net als ik, niet alle referenties hebt opgepikt is er deze Buzzfeed post over de clip (en er zijn er waarschijnlijk nog meer). De echte naam van Childish Gambino is Donald Glover (geen familie van Danny Glover, die is te oud voor die shit) en je ziet hem binnenkort als de jonge Lando Calrissian in Solo: A Star Wars Story. Van alle markten thuis die Glover.

LevenTim Urban (niet te verwarren met Tim Burton) schrijft echt hele diepgravende artikelen op Wait But Why maar hij is ook erg goed in het maken van grappige cartoons over zijn eigen leven. En vlak voor de korte lentestop nam ik met Wietse aflevering 154 “Airgap MRI loaded term saldi gekoekt” van de Appels en Peren Show op.

Voor als je Avengers: Infinity War al hebt gezien (wat je echt prima kan doen als je zo’n 82% van al die andere Marvel films ook al hebt gezien):

En een tl;dr over mijn experiment met de Blendleknop voor donaties: in één kwartaal net geen 4 euro verdient… komt vooral omdat ik niks krijg als het geld is weggegeven door Blendle bij een inschrijving bijvoorbeeld. Anders had het zeker enkele tientjes geweest. Experiment dus voorlopig stopgezet.

Ook nog goed om op te tappen

82% Offeren Spoilers Bontmuts

☀️ Kleine lentestop: de volgende twee weken geen nieuwsbrief. Daarom een lekker dikke editie deze week. Dat dan weer wel.

Offeren — Als je dit soort humor kan maken dan instantvolg ik je, hilarisch, hardop gelachen. En Twitter is mooi, maar zelfstandige blogs zijn ook heel fijn en moeten absoluut blijven bestaan. Kottke is het met me eens en verklaart bloggen nog lang niet dood. Ik heb aardig wat voer voor m’n RSS reader uit het artikel kunnen halen. Facebook zou ik overigens graag offeren om meer zelfstandige blogs te laten bloeien en het kan snel gaan als je dit artikel “Will MySpace ever lose its monopoly?” uit 2007 leest.

Spoilers — Uiteraard beleef je een film anders (en soms zelfs beter) als je diverse wendingen van de film vooraf al kent. Het heeft echter ook voordelen om onbevlekt een film in te stappen en de film te beleven zoals de makers het bedoeld hebben. Iemand die niet gespoilt is kan allebei deze ervaringen nog meemaken. Daarom verbaast me dit pleidooi in Vrij Nederland vóór spoilers dan ook erg. Waarom zou je iemand die eerste onbevlekte ervaring willen ontnemen? Trailers zijn wat mij betreft dan ook een grijs gebied waar ik toch vaak intrap. Zo ook bij de tweede trailer van Deadpool 2, zó goed. En kijk vervolgens dan ook even de derde trailer van Jurassic World: Fallen Kingdom waarbij waarschijnlijk het hele verhaal wordt weggegeven in een over the top dinosaurusfest van drie minuten.

Bontmuts — Hugo Seriese (bekend van het ter ziele gegane cabaretduo Les Canards) is bezig met een superheldenstrip die zich afspeelt in Den Haag. Erg fijn dat er ook in onze taal wordt nagedacht over het genre. Je kan een gratis preview krijgen door je in te schrijven op zijn nieuwsbrief. De preview vond ik veelbelovend dus ik zie uit naar de uiteindelijke serie. Gerri Eickhof (ja, die verslaggever met die bontmuts van het Achtuurjournaal) geeft hier een openhartig interview over zijn jeugd, ervaringen in oorlogsgebied en die bontmuts. Ik vind Gerri een superheld na het lezen van het interview. Misvattingen bestaan er ook over de geografische ligging van Afrika, Europa en Zuid-Amerika. Zelf bleek ik ook niet echt een kloppend model van de wereld te hebben maar dat verbaasde me niks.

👾 The Last Jedi heeft 99 problemen maar het kunnen zien van Star Destroyers vanaf een planeet is er daar niet een van.

✍️ Ik ben enorm fan van de opmaaktaal Markdown, ik kan het niet vaak genoeg zeggen. En dat Markdown echt heel simpel is kun je zien aan de Markdown Reference cheatsheet.

Meer meer meer


Elke week deze fantastische nieuwsbrief supereenvoudig in je inbox ontvangen? Schrijf je gratis in via 82procent.nl.


Je hebt het hele stuk gelezen, maak je geen zorgen! Maar waardeer je de informatie en/of entertainment die ik je hier geef? Overweeg dan een kleine donatie door op de Blendleknop te rammelen:

82% Cash Leren Yellow

Cash — Deze week had ik het met Wietse over mijn ervaring met Apple Pay van Bunq en over (on)afhankelijk zijn van technologie, want wat is dat eigenlijk? Hier luister je mee: 153. Oermannen praten door een mondharmonica 1628. Ik vind pinnen en betalen met m’n telefoon of horloge bij de appie overigens superfijn maar ik wil wél dat cash blijft bestaan. Zo ook de Zweden in Zweden.

Het is nog niet zolang geleden eigenlijk dat geld is uitgevonden, zeker niet als je het probeert af te zetten tegen het uitsterven van de dino’s bijvoorbeeld. Besef over tijd op die schaal is knap lastig. Kuzgesagt probeert het te visualiseren in deze explainer over ‘tijd’.

Leren — Wil je betere digitale producten bouwen en ontwerpen? Dan is het volgen van een van deze inclusive design & accessibility workshops bij de Frozen Rockets Academy (#nospon) een must. En als je eens wilt weten hoe een Typical Programmer alles op z’n iPad doet dan kun je hier je lol op. Nog iets anders waar je veel van kunt leren: Jason Fried laat in een screencast zien hoe hij een artikel schrijft. Dit soort initiatieven vind ik erg interessant, net als de hele trend van developers die hun werk streamen. Iemand in real time iets zien doen of maken is zo verrekte leerzaam.

Yellow — Misschien TMI maar ik googlede deze week op “why is my urine bright yellow” en het antwoord stond gewoon in het bovenste artikel. Wat hou ik toch van het internet. Ook iets wat me zonder het internet nooit bereikt had: All weather invention oddities.

Tapperdetappie


Elke week deze fantastische nieuwsbrief supereenvoudig in je inbox ontvangen? Schrijf je gratis in via 82procent.nl.


Je hebt het hele stuk gelezen, maak je geen zorgen! Maar waardeer je de informatie en/of entertainment die ik je hier geef? Overweeg dan een kleine donatie door op de Blendleknop te rammelen:

82% Imperial Critical Badkamer

Imperial — Een goede wereld wil iedereen eigenlijk wel maar iedereen wil van nature ook gewoon z’n eigen hachje redden. Kurtzgesagt laat mooi zien dat die twee doelen heel veel overlap hebben. Een goede wereld bevat natuurlijk sowieso een plekje voor mensen die de Imperial March spelen via het schrijven van een wiskundige formule. En ook voor mensen die nationalisme in al haar vormen aan de kaak stellen.

Critical — Kritisch denken is mijn favoriete middel om vooruit te komen in het leven. Niet het makkelijkste middel, wel het middel met uiteindelijk de meeste voldoening. Daarom werd ik ook zo blij van dit artikel met Carl Sagan’s tools for critical thinking and detecting bullshit.

BadkamerBizar verhaal over wat zich op dit moment afspeelt in het Nederlandse drugscircuit. ‘Mexicaanse toestanden’ noemt de politie het al. En zit je nou niet in dit circuit maar wil je nou wel een beetje spanning in het leven? Laat je dan constant bekijken in de badkamer.

En verder nog een interessant artikel over waar Apple mee bezig is qua Pro Mac hardware en software. Ze hebben een “Pro Workflow Team” opgezet waar ze toekomstige software en hardware voor professionals aan het ontwikkelen zijn. Zo’n kijkje in de keuken geeft Apple niet vaak. Ondertussen proberen ze bij Facebook te redden wat er te redden valt.

En door…


Elke week deze fantastische nieuwsbrief supereenvoudig in je inbox ontvangen? Schrijf je gratis in via 82procent.nl.


Je hebt het hele stuk gelezen, maak je geen zorgen! Maar waardeer je de informatie en/of entertainment die ik je hier geef? Overweeg dan een kleine donatie door op de Blendleknop te rammelen:

82% Plank Gimmick Pizzapunt

TFW je een vergelijking wilt maken en je hebt het gevoel dat het spot on is maar je weet niet helemaal waar het vandaan komt maar je maakt de vergelijking sowieso omdat je wel ziet waar het schip strand en dat de vergelijking dan volledig de plank misslaat. Ik wilde hier de betere uitdrukking ‘volledig in je gezicht opblaast’ gebruiken maar dat is helemaal geen Nederlands

Protheses worden steeds beter. Mogelijk zijn ze in de toekomst niet speciaal meer voor mensen die iets ontberen aan hun lichaam. Een voorbeeld is het in gebruik nemen van een derde duim (of een vierde als je aan je andere hand ook een extra duim plaatst). Vind het vooral nog een gimmick maar ik denk dat we hier niet bang voor moeten zijn. Level up!

In Hello Internet aflevering 99 leerde ik dat Argentinië denkt dat ze een pizzapunt Antarctica bezitten en dat ze zelfs zover zijn gegaan om het te claimen dat ze een zwangere vrouw hebben laten bevallen op ‘hun’ pizzapunt van Antarctica om hun claim kracht bij te zetten. Koekoek. Sowieso een fijne podcast, dat Hello Internet. Een van de co-hosts, Brady, ging naar Antarctica en maakte daar deze video over. Ook interessant is een video die hij maakte over een enorme goudkluis in het midden van Londen en een video over waarom we geen standaard gewichten meer nodig hebben.

Linky links


Elke week deze fantastische nieuwsbrief helemaal gratis in je inbox ontvangen? Schrijf je gratis in via 82procent.nl.


Je hebt het hele stuk gelezen, maak je geen zorgen! Maar waardeer je de informatie en/of entertainment die ik je hier geef? Overweeg dan een kleine donatie door op de Blendleknop te rammelen:

82% Forum Design Vragen

Tegenwoordig koop je een verkiezing bij Cambridge Analytica, een bedrijf waar Forum voor Democratie ook zaken mee doet. Ze zijn niet vies van vuile spelletjes en het in de val laten lopen van de politieke tegenstanders van hun klanten. Het gaat ze niet om de feiten maar om de pure emotie (en chaos) die ze kunnen oproepen in een samenleving gedurende verkiezingstijd. Echt kotsmisselijk word ik van dit soort misstanden. Gelukkig stond er een klokkenluider op om ze te ontmaskeren.

Als Mike Monteiro een groot stuk schrijft dan lees ik het aandachtig. Het is een briljante vent met een praktische kijk op de samenleving en een frisse blik op het vak van een ‘designer’. De laatste zin in het artikel dat ik je aan het eind van deze alinea tip is Amateur hour is over en mijn belangrijkste take-away uit het stuk is ”Art has as much in common with design as a potato has with a Honda Civic. So why are we still cramming design departments into art schools?”. Hij schrijft zulke rake dingen dat ik ze hier niet allemaal kan opnoemen. Lees het. Als je ‘designer’ bent maar vooral ook als je geen ‘designer’ bent. Hier lees je het, klikken maar: Design’s Lost Generation – Mike Monteiro.

Extra tippie: het design ethics manifest van Mike.

Als je maar één kant mag kiezen, zou je dan de kant van ‘antwoorden’ nemen of ‘vragen’? Beetje rare vraag natuurlijk want niemand komt ooit voor deze keuze te staan. Toch behandelt deze doeltreffende strip die stelling en ik werd erdoor geraakt. Het spookt al weken door m’n hoofd heen.

Inzicht van de week: “move fast and break things”, including laws and ethical standards.

Voor als je nog niet genoeg geklikt hebt


Elke week deze fantastische nieuwsbrief helemaal gratis in je inbox ontvangen? Schrijf je gratis in via 82procent.nl.


Je hebt het hele stuk gelezen, maak je geen zorgen! Maar waardeer je de informatie en/of entertainment die ik je hier geef? Overweeg dan een kleine donatie door op de Blendleknop te rammelen:

82% Humans Mountain Mellon

Hoe portretteer je de mensheid in één afbeelding? Voor lange tijd gold de tekening die Carl Segan maakte om de ruimte in te sturen als hoofdafbeelding op Wikipedia over de mensheid maar sinds een jaar of 10 is het een Thais stel. Hoe dat kwam lees je in dit artikel van Wired. Via de ‘humans’ pagina van Wikipedia kwam ik overigens nog wat interessants tegen: een conservation status. Dit is een schaal waarop alle diersoorten worden ingedeeld en die aangeeft in welke mate een soort op uitsterven staat. De mensheid heeft de status ‘least concern’ en daarmee hoeven we ons dus volgens de IUCN geen zorgen te maken…

Altijd al een t-shirt met je favoriete berg erop willen hebben? Het kan nu via Marvel Mountain en het ziet er nog goed uit ook. Het achtergrondverhaal bij deze webwinkel vind ik ook mooi, zo’n verhaal zouden alle winkeltjes moeten hebben. Wat alle winkeltjes niet zouden moeten hebben is een afdeling voor de Juicero. De ‘uitvinder’ van die sapzakjespers werd geïnterviewd door Vice en het is tragisch en ontzettend grappig tegelijk. Wat een verknipte vent.

Met een beetje neuraal netwerk kun je nu al van alles herkennen met camera’s. Bij de Carnegie Mellon universiteit bedachten ze een simpel USB powered sensorboardje zonder camera dat van alles in je huis observeert en herkent. Een lopende kraan, een brandend gasfornuis, het openen van de koelkast, noem maar op. Sommige innovaties gaan echt sneller dan ik had verwacht.

Quote van de week: “Life cannot just be about solving one sad problem after another. There need to be things that inspire you, that make you glad to wake up in the morning and be part of humanity.” — Elon Musk

Nog meer clickables


Je hebt het hele stuk gelezen, maak je geen zorgen! Maar waardeer je de informatie en/of entertainment die ik je hier geef? Overweeg dan een kleine donatie door op de Blendleknop te rammelen:

82% Inclusive Coen Calculator

Allereerst een wereldverbeterende tip: deze workshops van Peter van Grieken en Hidde de Vries om je een goeie dosis inclusive design bij te brengen.

Ik heb echt genoten van het verhaal waarin twee oudjes de Lotto moedwillig aan het oplichten waren, de Lotto het niet erg vond en er ineens concurrentie kwam van een groep studenten wat het allemaal erg gecompliceerd maakte. Binnen een paar jaar is het vast een Coen brothers film.

Passive income is de droom van bijna iedereen. Geld ontvangen zonder er iets voor te doen. De simpelste variant is geld beleggen in iets dat rente oplevert. Maar hoeveel heb je ongeveer nodig om een normaal uitgavenpatroon er op na te houden? En hoe lang moet je sparen om dat bedrag bij elkaar te verzamelen? Met de $1000 Monthly Passive Income Calculator kun je het berekenen.

Ik wist niet dat ik een behoefte had aan een miniboot maar na het zien van de Rapid Whale Mini Boat weet ik: ik wil een miniboot. Alsof je in een Madurodambootje bent ontsnapt en de grotemensenwereld aan het verkennen bent. Klein maar groot genoeg. Een mooi bootje voor aan de steiger van je Tiny House. 🥑

Linky links


Je hebt het hele stuk gelezen, maak je geen zorgen! Maar waardeer je de informatie en/of entertainment die ik je hier geef? Overweeg dan een kleine donatie door op de Blendleknop te rammelen:

82% Kootwijk Crystal Startup

Een mijlpaal: deze week nam ik met Wietse aflevering 150 van de Appels en Peren Show op! Het was extra gezellig met onderwerpen als Radio Kootwijk, Waze en Starlink. Aan het eind praten we ook nog even over Altered Carbon (met spoilers, maar geen wereldschokkende spoilers).

De Rudi en Freddie show van De Correspondent ging laatst over waarom het placebo-effect werkt. 82% (dit verzin ik niet dames en heren) van alle depressieve mensen knapt op van een suikerpil door het placebo-effect. En dit is nog voorzichtig ingeschat. Geen wonder dat de verkoop van homeopatische goedjes nog steeds lekker loopt want dat werkt op basis van precies hetzelfde principe. Ook National Geographic deed deze week een duit in het alternatieve ‘geneeswijze’ zakje: National Geographic Just Sent Me a Crystal Healing Water Bottle.

In de start-up wereld blijkt er zoiets te bestaan als een ‘open startup’. Dit type startup deelt alle metrics die het tot haar beschikking heeft (genoeg voorbeelden hier). Dus ook omzet en (voor zover mogelijk) winstcijfers. Nomad List is sinds kort ook een Open Startup en het is erg interessant om te zien wat één iemand kan maken en wat voor een cijfers daar dan bij horen.

Tip van de week: S-Town

Ik heb vorig jaar intens genoten van het tragische verhaal van John B. McLemore en het treurige dorpje waar hij woont dankzij de podcast S-Town. Het verhaal gaat alle kanten op maar het wist me te boeien tot het einde. Tijdloos, dus als je de serie nog niet hebt geluisterd zou ik dat gewoon alsnog doen.

Samenvatting: “John despises his alabama town and decides to do something about it. He asks a reporter to investigate the son of a wealthy family who’s allegedly been bragging that he got away with murder. But then someone else ends up dead, sparking a nasty feud, a hunt for hidden treasure, and an unearthing of the mysteries of one man’s life.”

Nog meer klikbaar spul


Je hebt het hele stuk gelezen, maak je geen zorgen! Maar waardeer je de informatie en/of entertainment die ik je hier geef? Overweeg dan een kleine donatie door op de Blendleknop te rammelen: