Sinds '82

Een blog, een nieuwsbrief, een Oompa Loompa.

Ik stuur wekelijks de 82% nieuwsbrief met opmerkelijk klikbare zaken.
Ook gratis ontvangen?

Abonneer je via 82procent.nl

82% Forum Design Vragen

Tegenwoordig koop je een verkiezing bij Cambridge Analytica, een bedrijf waar Forum voor Democratie ook zaken mee doet. Ze zijn niet vies van vuile spelletjes en het in de val laten lopen van de politieke tegenstanders van hun klanten. Het gaat ze niet om de feiten maar om de pure emotie (en chaos) die ze kunnen oproepen in een samenleving gedurende verkiezingstijd. Echt kotsmisselijk word ik van dit soort misstanden. Gelukkig stond er een klokkenluider op om ze te ontmaskeren.

Als Mike Monteiro een groot stuk schrijft dan lees ik het aandachtig. Het is een briljante vent met een praktische kijk op de samenleving en een frisse blik op het vak van een ‘designer’. De laatste zin in het artikel dat ik je aan het eind van deze alinea tip is Amateur hour is over en mijn belangrijkste take-away uit het stuk is ”Art has as much in common with design as a potato has with a Honda Civic. So why are we still cramming design departments into art schools?”. Hij schrijft zulke rake dingen dat ik ze hier niet allemaal kan opnoemen. Lees het. Als je ‘designer’ bent maar vooral ook als je geen ‘designer’ bent. Hier lees je het, klikken maar: Design’s Lost Generation – Mike Monteiro.

Extra tippie: het design ethics manifest van Mike.

Als je maar één kant mag kiezen, zou je dan de kant van ‘antwoorden’ nemen of ‘vragen’? Beetje rare vraag natuurlijk want niemand komt ooit voor deze keuze te staan. Toch behandelt deze doeltreffende strip die stelling en ik werd erdoor geraakt. Het spookt al weken door m’n hoofd heen.

Inzicht van de week: “move fast and break things”, including laws and ethical standards.

Voor als je nog niet genoeg geklikt hebt


Elke week deze fantastische nieuwsbrief helemaal gratis in je inbox ontvangen? Schrijf je gratis in via 82procent.nl.


Je hebt het hele stuk gelezen, maak je geen zorgen! Maar waardeer je de informatie en/of entertainment die ik je hier geef? Overweeg dan een kleine donatie door op de Blendleknop te rammelen:

82% Humans Mountain Mellon

Hoe portretteer je de mensheid in één afbeelding? Voor lange tijd gold de tekening die Carl Segan maakte om de ruimte in te sturen als hoofdafbeelding op Wikipedia over de mensheid maar sinds een jaar of 10 is het een Thais stel. Hoe dat kwam lees je in dit artikel van Wired. Via de ‘humans’ pagina van Wikipedia kwam ik overigens nog wat interessants tegen: een conservation status. Dit is een schaal waarop alle diersoorten worden ingedeeld en die aangeeft in welke mate een soort op uitsterven staat. De mensheid heeft de status ‘least concern’ en daarmee hoeven we ons dus volgens de IUCN geen zorgen te maken…

Altijd al een t-shirt met je favoriete berg erop willen hebben? Het kan nu via Marvel Mountain en het ziet er nog goed uit ook. Het achtergrondverhaal bij deze webwinkel vind ik ook mooi, zo’n verhaal zouden alle winkeltjes moeten hebben. Wat alle winkeltjes niet zouden moeten hebben is een afdeling voor de Juicero. De ‘uitvinder’ van die sapzakjespers werd geïnterviewd door Vice en het is tragisch en ontzettend grappig tegelijk. Wat een verknipte vent.

Met een beetje neuraal netwerk kun je nu al van alles herkennen met camera’s. Bij de Carnegie Mellon universiteit bedachten ze een simpel USB powered sensorboardje zonder camera dat van alles in je huis observeert en herkent. Een lopende kraan, een brandend gasfornuis, het openen van de koelkast, noem maar op. Sommige innovaties gaan echt sneller dan ik had verwacht.

Quote van de week: “Life cannot just be about solving one sad problem after another. There need to be things that inspire you, that make you glad to wake up in the morning and be part of humanity.” — Elon Musk

Nog meer clickables


Je hebt het hele stuk gelezen, maak je geen zorgen! Maar waardeer je de informatie en/of entertainment die ik je hier geef? Overweeg dan een kleine donatie door op de Blendleknop te rammelen:

82% Inclusive Coen Calculator

Allereerst een wereldverbeterende tip: deze workshops van Peter van Grieken en Hidde de Vries om je een goeie dosis inclusive design bij te brengen.

Ik heb echt genoten van het verhaal waarin twee oudjes de Lotto moedwillig aan het oplichten waren, de Lotto het niet erg vond en er ineens concurrentie kwam van een groep studenten wat het allemaal erg gecompliceerd maakte. Binnen een paar jaar is het vast een Coen brothers film.

Passive income is de droom van bijna iedereen. Geld ontvangen zonder er iets voor te doen. De simpelste variant is geld beleggen in iets dat rente oplevert. Maar hoeveel heb je ongeveer nodig om een normaal uitgavenpatroon er op na te houden? En hoe lang moet je sparen om dat bedrag bij elkaar te verzamelen? Met de $1000 Monthly Passive Income Calculator kun je het berekenen.

Ik wist niet dat ik een behoefte had aan een miniboot maar na het zien van de Rapid Whale Mini Boat weet ik: ik wil een miniboot. Alsof je in een Madurodambootje bent ontsnapt en de grotemensenwereld aan het verkennen bent. Klein maar groot genoeg. Een mooi bootje voor aan de steiger van je Tiny House. 🥑

Linky links


Je hebt het hele stuk gelezen, maak je geen zorgen! Maar waardeer je de informatie en/of entertainment die ik je hier geef? Overweeg dan een kleine donatie door op de Blendleknop te rammelen:

82% Kootwijk Crystal Startup

Een mijlpaal: deze week nam ik met Wietse aflevering 150 van de Appels en Peren Show op! Het was extra gezellig met onderwerpen als Radio Kootwijk, Waze en Starlink. Aan het eind praten we ook nog even over Altered Carbon (met spoilers, maar geen wereldschokkende spoilers).

De Rudi en Freddie show van De Correspondent ging laatst over waarom het placebo-effect werkt. 82% (dit verzin ik niet dames en heren) van alle depressieve mensen knapt op van een suikerpil door het placebo-effect. En dit is nog voorzichtig ingeschat. Geen wonder dat de verkoop van homeopatische goedjes nog steeds lekker loopt want dat werkt op basis van precies hetzelfde principe. Ook National Geographic deed deze week een duit in het alternatieve ‘geneeswijze’ zakje: National Geographic Just Sent Me a Crystal Healing Water Bottle.

In de start-up wereld blijkt er zoiets te bestaan als een ‘open startup’. Dit type startup deelt alle metrics die het tot haar beschikking heeft (genoeg voorbeelden hier). Dus ook omzet en (voor zover mogelijk) winstcijfers. Nomad List is sinds kort ook een Open Startup en het is erg interessant om te zien wat één iemand kan maken en wat voor een cijfers daar dan bij horen.

Tip van de week: S-Town

Ik heb vorig jaar intens genoten van het tragische verhaal van John B. McLemore en het treurige dorpje waar hij woont dankzij de podcast S-Town. Het verhaal gaat alle kanten op maar het wist me te boeien tot het einde. Tijdloos, dus als je de serie nog niet hebt geluisterd zou ik dat gewoon alsnog doen.

Samenvatting: “John despises his alabama town and decides to do something about it. He asks a reporter to investigate the son of a wealthy family who’s allegedly been bragging that he got away with murder. But then someone else ends up dead, sparking a nasty feud, a hunt for hidden treasure, and an unearthing of the mysteries of one man’s life.”

Nog meer klikbaar spul


Je hebt het hele stuk gelezen, maak je geen zorgen! Maar waardeer je de informatie en/of entertainment die ik je hier geef? Overweeg dan een kleine donatie door op de Blendleknop te rammelen:

82% T-shirt Dictator Vacuüm

Het officiële Appels en Peren Show T-shirt is nog te krijgen tot en met vrijdag 23 februari (vandaar ook dat deze nieuwsbrief wat eerder verschijnt). Als je nog zo’n mooi Appels en Peren Show T-shirt met ontwerp van Nozzman wilt hebben moet je vlug zijn en hier klikken. Je helpt daar ook gelijk de podcast mee zodat we mooie dingen kunnen (blijven) doen.

En vorige week was ik helemaal vergeten te melden dat er een nieuwe aflevering van de Appels en Peren Show live staat: 149. Gate Array Heppie Peppie Blocks voor Bitcoin Klappen. Gerelateerd en zeker niet onaardig: De top 9 techpodcasts volgens Bright.

Ik heb zo’n vermoeden dat de meeste grote dingen die fout kunnen gaan op deze manier fout gaan: geleidelijk en ineens uit het niks. Zo gaat dat bijvoorbeeld met een land dat ineens de kant van een bananenrepubliek op gaat: what does living in a dictatorship feel like? En over Kottke gesproken (want daar linkt het stuk naar), hier vind je een interview met hem over kottke.org: How Jason Kottke is thinking about kottke.org.

Ik had er nog nooit bij stilgestaan maar je hebt een partij bizarre camera’s nodig om gedetailleerde beelden te schieten van een raketlancering zoals SpaceX de laatste tijd publiekelijk laat zien. Het gebeurt niet zomaar met een spiegelreflexcamera van Canon. Hier is overigens een bijna complete geschiedenis over hoe die camera’s zijn ontstaan. Ook nooit zo bij stilgestaan: beelden uit de oudheid zijn helemaal niet zonder kleur gemaakt. Integendeel. In Mortuary Temple of Hatshepsut is bijvoorbeeld nog best veel kleur te zien.

Verder nog wat dingetjes


Je hebt het hele stuk gelezen, maak je geen zorgen! Maar waardeer je de informatie en/of entertainment die ik je hier geef? Overweeg dan een kleine donatie door op de Blendleknop te rammelen:

82% Mario Creepy Cube

Het leukste aan in je eentje Mario Kart spelen vond ik altijd de tijdritten waarbij je tegen jezelf kon racen. Iemand bij Nike vond dat waarschijnlijk ook en maakte een renbaan waar je tegen jezelf kunt rennen. Ik zou dit graag met augmented reality op m’n eigen route willen zien maar dit is een prima eerste stap. Deze presentatie van Pieter Levels gaat ook over eerste stappen maar het heeft verder niks met Mario Kart te maken. Wel met geld verdienen op je laptop terwijl je de wereld rondreist.

Geluid laat alles vibreren, weet iedereen, ik zeg niks nieuws. Maar waar ik nog niet aan dacht was dat je alles kunt opnemen met een camera en de vibraties kunt analyseren om zo elk object in een kamer in een afluistermicrofoon te veranderen. Creepy shit. Niks is meer verborgen voor afluisterdiensten en toch willen ze nog steeds het hele internet af gaan tappen… koekoek.

Tip van de week: Fidget Cube

Gedurende de dag zit ik vaak te klooien met mijn Wacom pen. Ik heb dat ding toch in m’n hand en als ik ergens over aan het nadenken ben dan vind ik het fijn ergens mee aan te klooien. Dit heeft me al eens een Wacom pen gekost (viel kapot op de grond, die dingen zijn niet goedkoop). Vandaar dat ik mijn aanklooibehoefte tegenwoordig stil met een fidget cube.

Het is heel simpel: je neemt de fidget cube in je hand en je klooit er wat mee aan. Het werkt rustgevend voor je brein zoals een fidget spinner dat ook doet. Een fidget cube kun je, in tegenstelling tot een spinner, ook in je jaszak doen en daar gebruiker terwijl je loopt.

Ik heb er nu sinds een jaar een paar en ik vind het fantastisch. De originele versie is van Antsy Labs (en kun je bijv. online bij de Intertoys kopen) maar op aliexpress zijn ook genoeg (goedkope) alternatieven te vinden. De originele versie is wel het fijnste hoor, dus als je serieus wil gaan aanklooien zou ik die nemen.

Nog een handvol linkjes

Je hebt het hele stuk gelezen, maak je geen zorgen! Maar waardeer je de informatie en/of entertainment die ik je hier geef? Overweeg dan deze kleine donatie door op de Blendleknop te rammelen:

82% DNA Nicolas Daily

App tip van de week: Drafts. Handige iOS app om snel wat te typen (de app opent direct een lege pagina na het openen) en het daarna naar de juiste app of dienst te sturen. Het is gewoon Workflow voor tekst. En hier nog een tip voor verdwaalde Slackgebruikers om je vorige kanaal terug te vinden.

DNA sequencer in je broekje is geen grap meer, voor zo’n 1000 dollar heb je een apparaatje dat in je broekzak past waarmee je het hele menselijke genoom kan meten aan de hand van een sample. Je moet nog wel een laptop meezeulen maar dit is natuurlijk een doorbraak in het op maat aanbieden van diverse producten zoals medicijnen, dieetadviezen en trainingsprogramma’s. Oxford Nanospore Technologies heeft het apparaat gemaakt maar als ik die naam nog een keer lees ben ik bang dat ik in een mixed reality leef waar ook superhelden rondlopen…

Nieuwe deep learning technologieën worden intussen ingezet om moreel verwerpelijke media te maken zoals bijvoorbeeld porno waar hoofden van bekende actrices in zijn geplakt (OOHW (Ongemakkelijk Op Het Werk)). Niet cool, maar helaas ook unstoppable. Toch wordt het ook gebruikt om elke film net dat beetje beter te maken door een van de acteurs te vervangen door Nicolas Cage. Zélfs Face/Off zou daar beter van worden denk ik.

Ik luister nog regelmatig naar The Daily (behalve als het onderwerp echt navelstarig over de US gaat, komt zeker voor) en de kwaliteit wordt beter en beter. De New York Times laat hier een tipje van de sluier zien over wat er allemaal nodig is om zo’n dagelijkse podcast te maken. Spoiler: ze hebben een veel groter team nu dan aan het begin.

PS Ik ben er even een weekje tussenuit, ciao!

Tapbaar gebeuren


Je hebt het hele stuk gelezen, maak je geen zorgen! Maar waardeer je de informatie en/of entertainment die ik je hier geef? Overweeg dan deze kleine donatie door op de Blendleknop te rammelen:

82% Launch Alcohol Beme

Eerst natuurlijk even de nieuwe Appels en Peren Show pluggen waarin Wietse en ik het hadden over chatten in VR, de Nintendo Labo, videorecorders en nog veel meer. We hebben het ook over de t-shirts die we gaan laten drukken, zo leuk om dat eindelijk te gaan doen.

Het gebeurt niet veel meer dat ik echt héél enthousiast van een podcast wordt maar de nieuwe podcast Launch heeft me weer eens gegrepen. Het is een zes-delige serie waarin John August vertelt waarom hij een boek is gaan schrijven en hoe dat eigenlijk in z’n werk gaat. Zijn werk als script schrijver heeft ‘m overigens niet in de weg gezeten in dit nieuwe avontuur. De structuur en kwaliteit kun je vergelijken met de Startup podcast, dat hoeft je dus niet tegen te houden om dit te gaan luisteren. Ik ben er een extra rondje voor om gaan lopen om te luisteren.

Al meer dan 4 maanden heb ik geen druppel alcohol op en dat voelt, misschien opmerkelijk, niet veel anders dan normaal. Ik ben ervan overtuigd dat alcohol slecht voor je is (zelfs bij kleine hoeveelheden) maar ik voel me er dus niet perse een stuk beter door. Toch ga ik er mee door omdat ik alcohol totaal niet mis. Zo dronk ik deze week zelfs een alcoholvrije wijn die prima te pruimen was. En ook Heineken 0,0% is voor een alcoholvrij biertje best smakelijk te noemen. Verder drink ik water, thee en koffie, meer dan genoeg variatie…

Sinds Beme werd gekocht door CNN ben ik ze geïnteresseerd gaan volgen op YouTube om te kijken of ‘de toekomst van het nieuws’ iets is wat tot stand kon komen door dit huwelijk tussen CNN en Casey Neistat. De video’s die op den duur verschenen lieten me nogal koud. Toch verbaast het me dat nu al de stekker uit het project is getrokken. Beme was vooral nog ‘journaaltje spelen op YouTube’ maar ik had er wel vertrouwen in dat het met genoeg tijd (en geld) een plek zou vinden tussen het nieuwsaanbod. Misschien niet met Neistat als presentator, maar wel met wat visie en advies van Neistat. Helaas loopt het dus anders. Dit is overigens een goed moment om nog eens te kijken naar die video van Nerdwriter1 over de vlogstijl van Casey Neistat.

En verder…

Blendleknop?

Yes, maar niks van dit stuk is gepaywalled! Je kunt vrijwillig bepalen of je voor deze nieuwsbrief een kleine donatie wilt doen:

82% Actie Updates Prosper

Ik gaf een tip over een app zodat je snel weet hoe lang het rijden is naar huis en ik keek het interview van David Letterman en Barack Obama en ik vond dat fascinerend en ontroerend.

Mark Manson beschrijft iets waar ik heilig in geloof: actie zorgt voor motivatie. En dat zorgt weer voor actie. Wacht dus niet op motivatie maar creëer het door gewoon te beginnen en te doen. En er is altijd wel wat te doen en dat is waarschijnlijk beter dan weer de Facebook app te openen en alles voor je uit te schuiven. Procrastineren kun je afleren.

Moet software een constante stroom aan updates hebben? Natuurlijk is het fijn als software optimaal draait en geen bugs meer heeft maar veranderingen in de omgeving (nieuw OS, nieuwe mogelijkheden qua integratie met apis of andere software en nieuwe verwachtingen bij gebruikers door gerelateerde software) zijn een prima aanleiding om naar gebruikers te signaleren dat de software nog goed onderhouden wordt door middel van een update. Dit geeft mij weer de zekerheid dat ik op de software kan vertrouwen en er vol in kan gaan. Ik heb al te vaak gehad dat ik een applicatie niet meer vertrouwde (en dus niet meer gebruikte) enkel vanwege het uitblijven van updates.

Dit zijn allemaal onderzoeken naar het verlengen van je leven op basis van research op muizen. Ik ben er niet zo zeker van of dat dat de ideale manier is om te voorspellen wat deze ingrepen doen bij mensen maar het is zeker interessant om even te lezen. En is je levensverwachting niet zo hoog dan kun je altijd nog je harses uploaden in een computer. Daar zijn echter vijf problemen mee en de vierde zal je doen nadenken.

Handvol andere zaken

82% Zuma Driverless Harvesting

Joehoe, kijk mij eens

Mislukte lancering of een cover-up?

Er is flink wat speculatie op Hacker News over de ‘verloren’ satelliet die deze week de lucht in is gegaan met Space X. Lees de draadjes hier: HN: SpaceX payload code-named Zuma failed to reach orbit after Sunday launch. En als ik alles zo lees is er goede reden om te twijfelen aan de berichtgeving. Ik ben niet zo’n alu-hoedje, maar dit lijkt me het perfecte playbook voor het lanceren van spul dat geheim moet blijven. Voor zover dat kan tegenwoordig. Ondertussen ook op Hacker News: What are you doing for your mental health?

Koffie drinken

Ik drink nog maar twee koffietjes op een dag maar man man man wat zou ik dat graag uit deze beker willen doen. De beker houdt je koffie op precies de goede temperatuur en dat is eigenlijk het enige wat je wilt van een goede kop koffie. Iets waar je vast even een kop koffie voor moet drinken voordat je begint met lezen: ‘Driverless Hotel Rooms: The End of Uber, Airbnb and Human Landlords’. Dat hele driverless gedoe zorgt in ieder geval voor een hoop voorpret. #zinin

Hier met je creditcardgegevens

I’m harvesting credit card numbers and passwords from your site. Here’s how. Het is fictief maar heel erg plausibel. Het enige dat je nodig hebt om een heel zooitje creditcardgegevens te stelen is een paar slimme trucjes in je NPM package en deze meeleveren in de bugfixes die je de open source wereld schenkt. Heel veel laag hangend fruit beschikbaar om onopgemerkt te blijven. Ik werd blij en droevig van dit artikel.

Meer van dit soort fijns