Sinds '82

Een blog, een nieuwsbrief, een Oompa Loompa.

Ik stuur wekelijks de 82% nieuwsbrief met opmerkelijk klikbare zaken.
Ook gratis ontvangen?

Abonneer je via 82procent.nl

82% Jurassic Kernbommen Funda

Interessante observatie over deze pixel-animatie van “This is America” die met software uit 1989 is gemaakt: “Why the hell did computer graphics in 1989 not look as good as this”. Het antwoord heeft volgens mij wel een kern van waarheid: “I think because back then, people with computer had different approach & mindset, struggled with its limitation.”.

Toch werd maar 4 jaar later Jurassic Park gemaakt. Misschien zegt de vraag ook wel iets over ons collectieve geheugen. En om niet te vergeten hoe vooruitstrevend de animatie van Jurassic Park is kun je ‘Viewpaint: ILM’s secret weapon on Jurassic Park’ van Ian Failes lezen. Er altijd meer uit de huidige technologie te halen dan we nu doorhebben, maar daar hebben we het over dertig jaar wel over.

Waar geen animatie aan te pas is gekomen zijn deze video’s van kernbomproeven. Het zijn nieuwe video’s die nog maar eens aangeven wat een schade zo’n bommetje kan aanrichten. En iemand die zo’n knop kan indrukken zit in de meest angstaanjagende video die ik deze week heb gezien. De kernbommen werden overigens ook getest om in rap tempo een alternatief Panamakanaal te ‘bouwen’.

Iets waar je wat van kunt opsteken is het artikel Stop met geld weggooien: internetmakelaars zijn goedkoper, sneller én beter. De data spreekt voor zich, je kunt veel geld besparen door zelf de bezichtig te doen en de foto’s van je huis te (laten) maken. Het állerbelangrijkste is gewoon dat je huis op Funda te vinden is en dat doet zo’n internetmakelaar uitstekend voor je. Vervolgens brengt je huis nog meer op ook. No-brainer.

Affinity Designer Debuts on iPad as a Full-Featured Graphic Design Tool. Het is geen app welke ik zal gebruiken maar ik vind de trend van apps die op iOS (bijna) net zoveel kunnen als op de Mac echt geweldig.

Dingen om te kijken

🏠 Helemaal verliefd op dit tiny house geworden

🌍 What if Everyone Lived in Just One City?

🚀 Watch what happens when a rocket goes supersonic while passing thru ice crystals in a cirrus cloud

🏂 A GoPro Adventure in Les 3 Vallees

🗑 Plastic Pollution: How Humans are Turning the World into Plastic

Dingen om te lezen

🤷‍♂️ HBO’s next year will be ‘like childbirth,’ AT&T media CEO tells employees

📺 Trump’s unprecedented relationship with Fox News

💉 Ik was zo’n hoogopgeleide ouder die haar kind niet wilde vaccineren

📈 The Design of Statistical Graphics

🐛 Bugs Are Coming Soon to Your Dinner Table

👂 Apple’s AirPods and Live Listen are a revolution for the hearing impaired

👨‍💻 Version Control Before Git with CVS

82% Ideeën Perfect Alien

82% verschijnt een klein maandje even niet maar na die tijd is de 82% weer voor 100% aanwezig. En voordat je je gaat vervelen heb ik een dubbeldikke zomereditie samengesteld.

Ideeën — Mis je Stephen Hawking al? Maak een Lego Stephen Hawking en heb ‘m altijd bij je (of bookmark deze draad van een AMA met Hawking op Reddit). En zo zijn er wel meer MOC’s te vinden op internet, er gaat een wereld voor je open als je daarin duikt. Lego weet dat ook en heeft er zelfs een ideeënbus voor in het leven geroepen en de ideeën met de meeste stemmen maken kans om ook daadwerkelijk geproduceerd te worden. Zoals bijvoorbeeld dit schip in een fles en de Women of NASA.

Perfect — Ik bakte afgelopen weekend The Perfectly Fried Egg en het werkte! Echt een fijne manier om een eitje te bakken en ook vrij gemakkelijk om iets chefwaardigs op tafel te krijgen. Smaakt ook nog eens super. In dezelfde trant: How to make grilled cheese.

Mijn absoluut favorietste keukenhack die ik nog steeds gebruik is het koken van pasta zonder het vuur aan te laten. Het blijkt dus dat pasta niet perse 100 graden nodig heeft om gaar te worden. Zo’n 80 a 90 graden is meer dan voldoende. Gooi de pasta dus in het kokende water en zet daarna je gas uit. Nog even roeren, deksel op de pan en wachten maar (hou gewoon de kooktijd van de verpakking aan). Nu kun je prima de keuken uit zonder je druk te maken over het brandende vuur.

Een andere lifehack die mijn leven heeft veranderd is het gebruiken van een sleutel als je geen muntje hebt voor een supermarktwagentje. Moet je wel zo’n sleutel hebben met een ronde achterkant maar het werkt dan geweldig. Doe er je voordeel mee.

Alien – Het leek zulk mooi nieuws: de octopus heeft geen aardse oorsprong, zeggen wetenschappers. Maar zoals wel vaker met dit soort berichten klopt er geen hout van en ligt de waarheid net even wat anders. Wat ook anders blijkt te zijn dan ik hoopte: de makkelijke patronen in two-factor authentication codes. Die zijn er dus niet. En om nog even terug te komen op de octopus: de octo-moeders leggen maar 1 keer eitjes en sterven daarna om zo goed mogelijk voor de kleintjes te zorgen. Tragisch.

Nog zo’n onderzoek waar toch geen hout van blijkt te kloppen: De Marshmallow Test waaruit zou blijken dat kinderen die een marshmallow kunnen weerstaan voor 15 minuten later betere kansen in de samenleving hebben. En 3 Reasons Why Marijuana Should Stay Illegal Reviewed gaat in op argumenten tegen het legaliseren van marijuana onderbouwt met wetenschappelijk onderzoek.

Lekker om de komende weken op te tappen

82% WWDC Bruggen Tweet

WWDC — Het was weer tijd voor de WWDC (Apple’s developers conference) deze week. Ik mocht aanschuiven bij een live sessie van Fast Moving Targets in Tuschinski en het was wat mij betreft een geslaagde avond. De WWDC zelf was wat opgeblazen voor mijn gevoel. Er zijn een hoop mooie nieuwe dingen gepresenteerd en vooral het feit dat ze oudere telefoons sneller gaan maken met iOS 12 waardeer ik erg. Toch bleven de grote stappen (zoals ze die bijvoorbeeld vorig jaar voor de iPad maakte) uit. Mijn hoop is nu gevestigd op de kwaliteit van iOS 12 want met iOS 11 ging het echt niet altijd lekker het eerste half jaar. In de nieuwste aflevering van de Appels en Peren Show hebben we het hier ook over. We hadden het ook over een Raspberry Pi in een NES cartridge stoppen en brutalist (web)design.

Voor als je echt even de WWDC in wil duiken:

BruggenDeze trailer voor een nieuwe animatie film over Spider-man ziet er echt geweldig uit. Deze zet ik zeker op m’n lijstje om te gaan kijken. En nog een trailer die me opviel deze week was Bad Times at the El Royale. Een (op het eerste gezicht) thriller in een bijzonder hotel met een sterrencasts van Jeff Bridges, Chris Hemsworth en Jon Hamm. Lekker creepy en dynamisch sfeertje wordt er gepresenteerd in de trailer. Jeff Bridges is dan gelijk het bruggetje naar de prequel van Star Wars: The Force Awakens, want misschien wist je net als ik niet eens dat die bestond. Gemaakt door Lego maar dat is gezien de inhoud maar goed ook.

Tweet — Raketten die de lucht in gaan moeten ook weer ergens neerstorten op aarde (Space X is de eerste stappen aan het zetten om dat te voorkomen maar zover is nog niet iedereen). Paul Cooper tweet over de regio waar Russische raketten, die vanaf de basis Baikonur worden gelanceerd, weer neerkomen. Een gebied tussen Siberië, de steppen van Kazachstan en de woestijn van Mongolië waar mensen zich naar de neergestorte raketten toesnellen om ze af te breken en de onderdelen te verkopen of te gebruiken. Fascinerend fenomeen, bijna dystopisch. Fantastische foto’s van Jonas Bendiksen ook bij de twitterdraad.

Verder tappen

82% Schermen Kennis Snelweg

Ik zou het erg op prijs stellen als je deze vraag over de 82% nieuwsbrief op twitter wil beantwoorden. Dit helpt me deze nieuwsbrief nog beter te maken. Alvast bedankt! 📬 Vraag aan lezers van mijn 82% nieuwsbrief. Wanneer ontvang je hem het liefst?

Tweetje v/d week: “AMÉLIE: Hoe zijn we eigenlijk aan onze namen gekomen, papa?”

Schermen — Ik ben een sucker voor ‘achter de schermen’ verhalen. De laatste aflevering van de Launch podcast ging over het maken van de Launch podcast. En de Launch podcast ging al over het maken van een boek. Achter de schermen all the way down. En over podcasts van John August gesproken: hier interviewt hij de makers van Westworld (Lisa Joy & Jonah Nolan) en de makers van Avengers: Infinity War (Stephen McFeely & Christopher Markus). Heel erg interessant om naar te luisteren. Zorg wel dat je een beetje bij bent met Westworld en Infinity War al hebt gezien.

Kennis — Ik ben een extreme power user van OmniFocus 3 en ik ben erg in m’n nopjes met versie 3 van dit prachtige stukje software. Ze zijn er een beetje laat mee maar je kunt nu eindelijk todo’s meerdere tags geven en daar slimme overzichten op baseren. Ook ben ik sinds een tijdje diep in Bear gedoken en dat is nu mijn default app voor het opslaan van ‘kennis’. Dit gaat van notulen van een meeting tot planningen van projecten. Eerder gebruikte ik daar Notes voor maar tags werken uiteindelijk beter voor me dan directories. Relevant (én compleet nerdy) in deze context: Ask HN: How do you keep track of your notes at work?

Snelweg — Iemand heeft zitten spelen met een open bron van snelheidsmetingen en daar is ’Best wel snel!’ het resultaat van. Een kaart met de topsnelheden op de Nederlandse snelweg… Met je rolstoel kom je niet zo ver op de snelweg maar wel op deze superhandige roltrap geschikt voor rolstoelen. Sowieso denken ze in Japan heel erg goed na over toegankelijkheid in de openbare ruimte.

Nog even door…

82% Ongemakkelijk Vulkaan Reading

Als geestelijk vader kan deze #nospon plug niet achterblijven: Joost Schellevis start samen met Xander Bouwman vanaf vandaag de nieuwsbrief Cybernieuwtjes. Uitermate relevant op GDPR apocalypse day. Schrijf je in zou ik zeggen.

Ongemakkelijk — Vorige week had ik het al over Hello Internet en de eerste drie minuten van de nieuwste episode #102: Secret Cinema gaat over een awkward high five en is echt hilarisch want je voelt de ongemakkelijkheid. Ook enorm om te lachen is de video “VVD TV” van klikbeet omdat het ongemakkelijk dicht bij de waarheid komt. Wat dan weer het tegenovergestelde van ongemakkelijkheid is is deze fietsband die je niet hoeft op te pompen.

Vulkaan — Als je altijd hebt willen weten hoe zo’n idiote speedrun nou werkt in Super Mario Bros. dan wordt dat hier haarfijn uitgelegd. En pas geleden leerde ik ook dat er vrij recent nog actieve vulkanen in Frankrijk bestonden. Niet echt iets om depressief van te worden. Wil Wheaton (acteur) verteld hier van alles over zijn chronische depressie en dat raakte me.

Reading — Ik ben waarschijnlijk een enorme spuit 11 maar ik heb recent Bad Lip Reading ontdekt. Hier moest ik echt om gieren:

Handjevol tapbaar spul

82% Misselijk Hebzucht Complotmalloot

“… we live in a society where capitalism is king and making money is, too many times, the only goal.”
Truly not doing evil

MisselijkVorig jaar speelde ik dit VR spel en realiseerde ik me dat ik uren zou kunnen doorbrengen in Virtual Reality. Sinds eind vorige week heb ik een Oculus Go VR headset. Relatief gezien een erg goedkoop apparaat (€219,-) waarmee je zonder computer direct in een VR wereld zit. Maar nou heb ik helaas de eigenschap dat ik van diverse VR ervaringen misselijk wordt, vooral als de bewegingen uit de echte wereld niet 100% overeenkomen met de bewegingen in de virtuele wereld. Dit is echter op te lossen door betere technologie. Hierover en meer hebben we het in aflevering 155 van de Appels en Peren Show.

Hebzucht — Het is echt te idioot voor woorden dat een gekte als Bitcoin zoveel energie vreet en enkel en alleen vanwege hebzucht (ik heb nog steeds geen nuttige toepassingen gezien terwijl ik het al 7 jaar op de voet volg). Met de huidige trend gebruikt het hele netwerk eind 2018 dezelfde hoeveelheid energie als heel Nederland. Andere crypto’s zijn ook grotendeels vrij nutteloos en schadelijk. Tijd om het los te laten voordat we de weg van de dino’s gaan. Supervette schilderijen van dinosaurussen vind je overigens in Simon Stålenhag’s Art Gallery. En vergeet Laurel of Yanny, jij bent een brainstorm én een green needle persoon.

Complotmalloot — Na ongeveer 1 uur in deze aflevering van Hello Internet hoor je waarom je eigenlijk een expert niet tegenover een complotmalloot moet zetten in een publiek debat zoals op tv of een podium. Ik link naar minuut 58 omdat het stukje ervoor fijne context geeft. Sowieso een fijne podcast dat Hello Internet maar volgens mij had ik dat al een keer gezegd. CGP Grey (co-host van Hello Internet) heeft laatst deze video met een pleidooi voor het zoeken naar een oplossing tegen (het sterven aan) ouderdom gemaakt. Er zit een draak in.

Ook fijne links

82% Denkfouten Referenties Leven

Denkfouten Hier vind je antwoord op bijna al je voedingsvragen, van ‘moet ik wel melk drinken?’ tot ‘hoe ontgift ik mijn lichaam?’. Het is lekker down to earth dus verwacht geen echt antwoord op die laatste vraag. En deze plaat met denkfouten zou ik graag zo groot als de muur in mijn kantoor willen ophangen. Hier kun je nog wat dieper op veel gemaakte denkfouten ingaan zodat ze eindelijk eens de wereld uit geholpen worden. En dit is het hart van een walvis.

Referenties — De videoclip This is America van Childish Gambino (pas op, expliciete beelden) heeft een flinke indruk op me achtergelaten en gaat snel het internet over. Als je, net als ik, niet alle referenties hebt opgepikt is er deze Buzzfeed post over de clip (en er zijn er waarschijnlijk nog meer). De echte naam van Childish Gambino is Donald Glover (geen familie van Danny Glover, die is te oud voor die shit) en je ziet hem binnenkort als de jonge Lando Calrissian in Solo: A Star Wars Story. Van alle markten thuis die Glover.

LevenTim Urban (niet te verwarren met Tim Burton) schrijft echt hele diepgravende artikelen op Wait But Why maar hij is ook erg goed in het maken van grappige cartoons over zijn eigen leven. En vlak voor de korte lentestop nam ik met Wietse aflevering 154 “Airgap MRI loaded term saldi gekoekt” van de Appels en Peren Show op.

Voor als je Avengers: Infinity War al hebt gezien (wat je echt prima kan doen als je zo’n 82% van al die andere Marvel films ook al hebt gezien):

En een tl;dr over mijn experiment met de Blendleknop voor donaties: in één kwartaal net geen 4 euro verdient… komt vooral omdat ik niks krijg als het geld is weggegeven door Blendle bij een inschrijving bijvoorbeeld. Anders had het zeker enkele tientjes geweest. Experiment dus voorlopig stopgezet.

Ook nog goed om op te tappen

82% Offeren Spoilers Bontmuts

☀️ Kleine lentestop: de volgende twee weken geen nieuwsbrief. Daarom een lekker dikke editie deze week. Dat dan weer wel.

Offeren — Als je dit soort humor kan maken dan instantvolg ik je, hilarisch, hardop gelachen. En Twitter is mooi, maar zelfstandige blogs zijn ook heel fijn en moeten absoluut blijven bestaan. Kottke is het met me eens en verklaart bloggen nog lang niet dood. Ik heb aardig wat voer voor m’n RSS reader uit het artikel kunnen halen. Facebook zou ik overigens graag offeren om meer zelfstandige blogs te laten bloeien en het kan snel gaan als je dit artikel “Will MySpace ever lose its monopoly?” uit 2007 leest.

Spoilers — Uiteraard beleef je een film anders (en soms zelfs beter) als je diverse wendingen van de film vooraf al kent. Het heeft echter ook voordelen om onbevlekt een film in te stappen en de film te beleven zoals de makers het bedoeld hebben. Iemand die niet gespoilt is kan allebei deze ervaringen nog meemaken. Daarom verbaast me dit pleidooi in Vrij Nederland vóór spoilers dan ook erg. Waarom zou je iemand die eerste onbevlekte ervaring willen ontnemen? Trailers zijn wat mij betreft dan ook een grijs gebied waar ik toch vaak intrap. Zo ook bij de tweede trailer van Deadpool 2, zó goed. En kijk vervolgens dan ook even de derde trailer van Jurassic World: Fallen Kingdom waarbij waarschijnlijk het hele verhaal wordt weggegeven in een over the top dinosaurusfest van drie minuten.

Bontmuts — Hugo Seriese (bekend van het ter ziele gegane cabaretduo Les Canards) is bezig met een superheldenstrip die zich afspeelt in Den Haag. Erg fijn dat er ook in onze taal wordt nagedacht over het genre. Je kan een gratis preview krijgen door je in te schrijven op zijn nieuwsbrief. De preview vond ik veelbelovend dus ik zie uit naar de uiteindelijke serie. Gerri Eickhof (ja, die verslaggever met die bontmuts van het Achtuurjournaal) geeft hier een openhartig interview over zijn jeugd, ervaringen in oorlogsgebied en die bontmuts. Ik vind Gerri een superheld na het lezen van het interview. Misvattingen bestaan er ook over de geografische ligging van Afrika, Europa en Zuid-Amerika. Zelf bleek ik ook niet echt een kloppend model van de wereld te hebben maar dat verbaasde me niks.

👾 The Last Jedi heeft 99 problemen maar het kunnen zien van Star Destroyers vanaf een planeet is er daar niet een van.

✍️ Ik ben enorm fan van de opmaaktaal Markdown, ik kan het niet vaak genoeg zeggen. En dat Markdown echt heel simpel is kun je zien aan de Markdown Reference cheatsheet.

Meer meer meer


Elke week deze fantastische nieuwsbrief supereenvoudig in je inbox ontvangen? Schrijf je gratis in via 82procent.nl.


Je hebt het hele stuk gelezen, maak je geen zorgen! Maar waardeer je de informatie en/of entertainment die ik je hier geef? Overweeg dan een kleine donatie door op de Blendleknop te rammelen:

82% Cash Leren Yellow

Cash — Deze week had ik het met Wietse over mijn ervaring met Apple Pay van Bunq en over (on)afhankelijk zijn van technologie, want wat is dat eigenlijk? Hier luister je mee: 153. Oermannen praten door een mondharmonica 1628. Ik vind pinnen en betalen met m’n telefoon of horloge bij de appie overigens superfijn maar ik wil wél dat cash blijft bestaan. Zo ook de Zweden in Zweden.

Het is nog niet zolang geleden eigenlijk dat geld is uitgevonden, zeker niet als je het probeert af te zetten tegen het uitsterven van de dino’s bijvoorbeeld. Besef over tijd op die schaal is knap lastig. Kuzgesagt probeert het te visualiseren in deze explainer over ‘tijd’.

Leren — Wil je betere digitale producten bouwen en ontwerpen? Dan is het volgen van een van deze inclusive design & accessibility workshops bij de Frozen Rockets Academy (#nospon) een must. En als je eens wilt weten hoe een Typical Programmer alles op z’n iPad doet dan kun je hier je lol op. Nog iets anders waar je veel van kunt leren: Jason Fried laat in een screencast zien hoe hij een artikel schrijft. Dit soort initiatieven vind ik erg interessant, net als de hele trend van developers die hun werk streamen. Iemand in real time iets zien doen of maken is zo verrekte leerzaam.

Yellow — Misschien TMI maar ik googlede deze week op “why is my urine bright yellow” en het antwoord stond gewoon in het bovenste artikel. Wat hou ik toch van het internet. Ook iets wat me zonder het internet nooit bereikt had: All weather invention oddities.

Tapperdetappie


Elke week deze fantastische nieuwsbrief supereenvoudig in je inbox ontvangen? Schrijf je gratis in via 82procent.nl.


Je hebt het hele stuk gelezen, maak je geen zorgen! Maar waardeer je de informatie en/of entertainment die ik je hier geef? Overweeg dan een kleine donatie door op de Blendleknop te rammelen:

82% Imperial Critical Badkamer

Imperial — Een goede wereld wil iedereen eigenlijk wel maar iedereen wil van nature ook gewoon z’n eigen hachje redden. Kurtzgesagt laat mooi zien dat die twee doelen heel veel overlap hebben. Een goede wereld bevat natuurlijk sowieso een plekje voor mensen die de Imperial March spelen via het schrijven van een wiskundige formule. En ook voor mensen die nationalisme in al haar vormen aan de kaak stellen.

Critical — Kritisch denken is mijn favoriete middel om vooruit te komen in het leven. Niet het makkelijkste middel, wel het middel met uiteindelijk de meeste voldoening. Daarom werd ik ook zo blij van dit artikel met Carl Sagan’s tools for critical thinking and detecting bullshit.

BadkamerBizar verhaal over wat zich op dit moment afspeelt in het Nederlandse drugscircuit. ‘Mexicaanse toestanden’ noemt de politie het al. En zit je nou niet in dit circuit maar wil je nou wel een beetje spanning in het leven? Laat je dan constant bekijken in de badkamer.

En verder nog een interessant artikel over waar Apple mee bezig is qua Pro Mac hardware en software. Ze hebben een “Pro Workflow Team” opgezet waar ze toekomstige software en hardware voor professionals aan het ontwikkelen zijn. Zo’n kijkje in de keuken geeft Apple niet vaak. Ondertussen proberen ze bij Facebook te redden wat er te redden valt.

En door…


Elke week deze fantastische nieuwsbrief supereenvoudig in je inbox ontvangen? Schrijf je gratis in via 82procent.nl.


Je hebt het hele stuk gelezen, maak je geen zorgen! Maar waardeer je de informatie en/of entertainment die ik je hier geef? Overweeg dan een kleine donatie door op de Blendleknop te rammelen: